Čas strávený drcením česneku se zkrátí díky vynechání jednoho kroku: Odkrajovat tvrdou část je zbytečné

Nejen omamná vůně, ale i zdravotní benefity dělají z česneku hvězdu vaší kuchyně. Pokud často využíváte česnek prolisovaný, můžete ušetřit čas díky tomuto triku.

Lis na česnek i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Lis na česnek je důležitou součástí každé dobře vybavené kuchyně. Při práci s česnekem šetří důležitý čas a připravované jídlo mnohem lépe dochutí. Pokud rádi a často vaříte jídla obsahující česnek, pak určitě oceníte i zdravotní benefity, které v sobě tato pochutina ukrývá. Hodí se do mnoha receptů, od omáček přes mletá masa po různé placky, a v kuchyni s ním rozhodně nemusíte šetřit.

Nejlepší lis na česnek je ten kovový

Web Women’s Health popisuje lis na česnek jako nástroj, který se v mnohém podobá louskáčku na ořechy. Je vyrobený nejčastěji z kovu, ovšem na trhu jsou k dostání také méně kvalitní lisy plastové. Do malého otvoru jednoduše umístíte stroužek česneku a dvěma pákami jej stlačíte. Z malých dírek ve spodní části začne vylézat jemně drcený česnek, který nádherně provoní připravované jídlo i celou kuchyň.

Velkou výhodou v použití lisu na česnek je také to, že stroužky česneku se nemusí loupat. Možná je to pro někoho překvapující informace, jelikož mnoho lidí je zvyklých česnek loupat a odkrajovat jeho tvrdý konec, ale lis na česnek opravdu hladce nadrtí česnek i se slupkou. Ačkoli díky tipům, které jsme na adbz zveřejnili před časem, je loupání česneku hračka, v tomto případě se mu můžete jednoduše zcela vyhnout.

Možná budete překvapeni stejně jako paní Marie, které jsme trik s neloupaným česnekem ukázali. „Celý život poctivě loupu všechen česnek a až na stará kolena zjistím, že úplně zbytečně. Tolik času, co jsem v kuchyni promarnila.“ Samozřejmě, že pokud budete česnek i nadále loupat, nic se nestane, ale je dobré vědět, že nemusíte.

česnek a citron iZdroj fotografie: Pexels
Česnek je prospěšný pro zdraví člověka

Čištění lisu na česnek je rychlé a jednoduché

Někteří lidé nechtějí lis na česnek používat z toho důvodu, že se údajně špatně čistí. Ve skutečnosti na tom však není nic složitého. Dobrým tipem je lis na česnek postříkat před použitím trochou oleje. Česnek se nebude tolik lepit a půjde mnohem lépe vyčistit. Nakonec stačí vzít nějaký ostrý předmět, například párátko nebo nůž, a malé otvory po prolisování česneku jemně očistit. Pak už lis jen opláchněte čistou vodou nebo šetrným saponátem a pomůcka bude jako nová.

Drcený česnek se hodí opravdu do spousty jídel a receptů. Výborné jsou česnekové bramboráčky, polévka nebo česneková pomazánka, která se bez drceného česneku ani nedá vyrobit. Web Food Champs doporučuje lis na česnek používat nejen na lisování česneku, ale také na drcení šalotky, zázvoru nebo malých paprik.

Kromě skvělé chuti a aromatické vůně má česnek pro člověka také mnoho zdravotních benefitů. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů, povzbuzuje imunitní systém, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi, jak uvádí Healthline. Sloučeniny, které česnek obsahuje, mohou být prospěšné také pro váš trávicí trakt. S konzumací česneku proto neváhejte a lis na česnek si rozhodně pořiďte. O nevšedním využití česneku jako čističe si můžete přečíst na našem webu.

V jaké formě nejčastěji používáte česnek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články