Uskladněte česnek přes zimu jako zkušení pěstitelé. Šťavnaté palice vám zůstanou v perfektním stavu až do příští sezóny

Jelikož se blíží zima, je dost možné, že budete potřebovat uskladnit vaši úrodu. Podívejte se tak na nejlepší způsoby, jak skladovat česnek.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nastává období, kdy zahrádkáři po celé zemi sklízejí úrodu, aby jim vydržela přes dlouhou zimu. Jelikož však česnek patří mezi méně dostupné potraviny a v chladných měsících může jeho cena pekelně stoupat, bude pro vás nejlepší si jej uschovat také. Skladování česneku je totiž jednou z nejpraktičtějších metod, jak z vaší úrody vytěžit co nejvíce. Nyní se tak můžete podívat na čtyři praktické tipy, díky kterým jej zvládnete uchovat i vy.

Stroužky česneku v oleji 

Při skladování stroužků česneku v oleji je třeba dodržet několik zásad. Například si spočítejte, kolik česneku každý týden spotřebujete, abyste nenasekali více, než potřebujete. Když si stroužky česneku úměrně rozdělíte, vyhnete se jakémukoli plýtvání. Nejprve si tak česnek pořádně nasekejte a poté jej vložte do zásobníku na led, který máte jistě ve vašem mrzáku. Poté do jednotlivých buněk přilejete olej a necháte směs zmrazit. Až vás v zimě chytne chuť, akorát necháte česnek rozmrazit a máte připraveno!  

iZdroj fotografie: Pixabay

Česnek vysušte 

Pokud se snažíte přijít na to, jak lze bez námahy skladovat česnek, pak je pro vás sušení tou správnou cestou. Sušení česneku je tak jednoduché, že to zvládne každý. Vyberte si pevné a čerstvé stroužky, oloupejte je a poté je podélně rozkrojte na polovinu. Snažte se, aby každý kousek byl stejně velký. Česnek by se měl sušit při teplotě 125 stupňů, dokud nebude křupavý, takže pozor, při takovéto teplotě to může trvat až dva dny. Po usušení můžete sušené kousky skladovat v zavařovacích sklenicích. 

Vyrobte si česnekový prášek 

Rozemletí sušeného česneku a výroba česnekového prášku je dalším skvělým způsobem, jak jej můžete jednoduše uskladnit. Jakmile jsou kousky zcela suché (viz předchozí odstavec), rozmělněte je pomocí mlýnku na kávu, dokud nebudou v zcela jemné konzistenci. Tento způsob je skvělý především v tom, že výsledný produkt nezabírá skoro žádné místo.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zmrazení česneku 

Zmrazení česneku je další jednoduchý způsob, kterým ho můžete uskladnit. Celé to spočívá v tom, že vložíte oloupaný česnek do papírového sáčku a následně jej necháte zmrazit v mrazáku. Mějte však na paměti, že je tento způsob spíše dočasným řešením, jelikož funguje asi jen měsíc. Poté bohužel začnou stroužky česneku vysychat a výsledek tak bude stejný, jako byste jej nechali venku. První způsob se od tohoto posledního odlišuje v tom, že jsou stroužky v oleji, který čerstvost česneku udržuje po dlouhou dobu.

Zdroj: Preparednessmama

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Zobrazit další články