V přípravě bramborové kaše hospodyňky chybují, proto má hrudky nebo je jak lepidlo
Určitě se vám nejednou stalo, že jste namísto skvělé kaše servírovali cementovou nebo hrudkovitou hmotu. Připravit jednu z nejoblíbenějších příloh je přitom hračka.
Brambory jsou úžasná surovina, která se dá snadno připravit na celou řadu způsobů. Můžete je uvařit ve slupce, usmažit jako hranolky nebo chipsy, rozšťouchat s cibulkou nebo upéct v troubě. Jednou z vůbec nejoblíbenějších příloh je ale bramborová kaše. Třeba k řízku nebo karbanátku je téměř nepředstavitelné zvolit cokoli jiného.
Vyvarujte se tradičním chybám
Populární příloha je také zdraví prospěšná. Je totiž bohatá na vlákninu, sacharidy a obsahuje také pořádné množství vitamínu C. Nejvíc v syrovém stavu, ale i po uvaření ho brambory mají stále dost. V bramborách jsou také vitamíny skupiny A, kyselina listová, antioxidanty a nechybí ani draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor nebo železo.
Když se rozhodnete pro kaši, rodina to ocení a navíc vám to nezabere moc času. Příprava je totiž jednoduchá. Přesto v tom spousta hospodyněk chybuje. Takže nezřídka může být výsledkem podivná cementová hmota bez chuti a barvy. Existuje několik základních pravidel, která je třeba dodržovat, aby byla bramborová kaše hedvábná a chutná.
1) Brambory
Klíčové je vybrat správný druh brambor, které se hodí na kaši. Spousta lidí se domnívá, že by se měla připravovat jen z jednoho druhu, a to z takzvaných céček, které jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu. Ale když zkombinujete chuť a vlastnosti alespoň dvou druhů, bude kaše lepší.
2) Kombinace
Kaši nemusíte nutně připravovat výhradně z brambor. Můžete přidat třeba batáty, pastinák, tuřín nebo dýni. Tyto ingredience dodají pokrmu další chuť.
3) Příprava
Pokud má kaše mít tu správnou barvu a chuť, dejte je hned po oloupání do vody, aby nezměnily barvu.
4) Vaření
Spousta lidí má tendenci nakrájet brambory, ze kterých chtějí připravovat kaši, na co nejmenší kousky, aby se rychle uvařily. To je ale chyba. Brambory nakrájejte na větší kusy. Čím menší jsou, tím více vody při vaření absorbují.
5) Přísady
Po scezení přidejte do hrnce k bramborám kousky másla. Skutečného másla, žádný margarín. Poté je zalijte teplým mlékem a nechte asi tři minuty stát, aby se přísady dobře navzájem vstřebaly. Můžete použít také smetanu a kaše bude ještě lahodnější.
6) Kaše
Při přípravě nejlepší bramborové kaše byste si měli vystačit se šťouchadlem. Pokud má rodina ráda krémovitější konzistenci, můžete použít i mixér, ale šéfkuchaři by vás za to nepochválili.