Zatočte s mastnotou v kuchyni. Hravě si s ní poradí domácí čistič z octa
Kombinace tuku a prachu – to je doslova lepkavá noční můra každého, kdo se někdy odhodlal k velkému úklidu.

Obsah článku
Čištění kuchyně patří k těm nejhorším domácím pracím, které je vůbec možné najít. Ale nezoufejte, existuje jednoduchý, účinný a hlavně levný domácí trik, díky kterému bude vaše kuchyň zase jako ze škatulky! A to za pár minut a bez odřených rukou nebo drahých investic. Chce to jen vrátit se k trikům našich babiček.
Zázračný domácí čistič na mastnotu
Zapomeňte na drahé chemické čističe, po kterých se vám motá hlava a ruce po nich vypadají, jako kdyby týden „vegetily“ někde na poušti. Tenhle recept zvládnete připravit bez potíží opravdu za pár minut a všechny ingredience na něj velmi pravděpodobně už máte doma. Stačí totiž smíchat jen čtyři věci:
- 50 ml vodky (nebo technického lihu – pokud vodku raději pijete, než používáte na úklid 😄)
- 50 ml stolního octa (ideálně 8%, ale postačí i běžný)
- 100 ml vody
- 1 lžičku nastrouhaného žlučového mýdla (nahradit ho lze kapkou saponátu)
Směs přelijte do rozprašovače, pořádně protřepejte – a máte hotovo!

Postup úklidu je snadný
Budete potřebovat jen trochu času. Nevěříte? Tak nejdřív postříkejte mastné povrchy tímto zázračným lektvarem. A nechte chvilku působit, aby se tuk začal rozpouštět, radí web DomekIOgrodek. Ano, právě tady je ten čas, kdy si můžete v klidu vypít kávu, aniž byste měli pocit, že vám něco uteče. Čím déle necháte směs působit, tím lépe potom špínu odstraníte.
Pak znečištěné povrchy pořádně vydrhněte za pomoci tuhého kartáče nebo houbičky. Otřete mokrou houbičkou, osušte – a máte hotovo. Povrchy budou nejen čisté, ale i dezinfikované. A to vážně zcela bez námahy.
A co fritéza? I na tu máme fígl!
Ale tím naše triky do kuchyně ještě nekončí. Pokud patříte mezi milovníky hranolků a smažených dobrot, určitě víte, že udržet fritézu čistou je občas pěkný oříšek. Mastnota, připálené zbytky jídla… No prostě nic moc. Ale i tady existuje přírodní řešení, které vám ušetří spoustu práce, uvádí web WikiHow!
- Naplňte košík fritézy zhruba do poloviny vodou.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci jedlé sody.
- Vymačkejte dovnitř ještě šťávu z jednoho citronu.
Tahle kombinace je doslova kouzelná – jedlá soda rozpouští mastnotu, citron neutralizuje pachy a zároveň dezinfikuje. Stačí, když zapnete fritézu na 170–200 °C a necháte ji běžet asi 20 minut. Po vychladnutí všechny nečistoty prostě setřete houbičkou.
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
8 m