Koupili na skládce kontejner a postavili úspornou multifunkční chatu levně a bez zadlužení. Interiér vymyslel doslova génius

Pokud toužíte po dobrodružství, jistě vás osloví tento dům, který vznikl přestavbou přepravních kontejnerů. Kromě jedinečného vzhledu je i soběstačný.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anthony Richardsona
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anthony Richardsona
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anthony Richardsona
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anthony Richardsona
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anthony Richardsona
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anthony Richardsona
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anthony Richardsona
Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
                   

Bydlení na malém prostoru se postupně stalo trendem nejen ve světě, ale i v České republice. Lidé se v posledních letech často potýkají s nedostatkem volných ploch pro výstavbu svých vytoužených domů či s nedostatečnou nabídkou nových bytů. Není proto výjimkou, že kupříkladu byty vznikají i ze sklepních kójí (například v Praze) a domy zase sofistikovanou přestavbou vyřazených přepravních kontejnerů. Na jednu podařenou přestavbu se můžete podívat i vy; bonusem tohoto domu je jeho energetická soběstačnost.

Dům sází na industriální vzhled a funkčnost

Unikátní energeticky soběstačný dům stojí na kopci nedaleko malého australského města Mansfield a pyšní se neuvěřitelným výhledem do okolí. Jeho základem jsou dva přepravní kontejnery, jejichž finální vzhled si navrhl Robbie Walker sám. Během projektování svého vysněného bydlení se soustředil na to, aby zachoval industriální vzhled kontejnerů. Ty jsou totiž běžnou součástí australské zemědělské krajiny a Robbie chtěl, aby jeho dům nerušil krajinný ráz.

Design domu je jednoduchý a přiznává původní tvar a konstrukci kontejnerů. Zvenku jsou obě části domu natřeny odolným průmyslovým nátěrem, který konstrukci nejen chrání, ale rovněž vizuálně spojuje všechny prvky dohromady. Vnitřek domu je zařízený s využitím překližky. Tou jsou obložené stěny, podlaha i strop a dokonce je z ní vyroben i veškerý nábytek. V koupelně je překližka kvůli vlhku ošetřena epoxidovou pryskyřicí.

Majitelé vyžadovali energetickou soběstačnost

Aby majitelé tohoto netradičního bydlení zajistili jeho naprostou energetickou soběstačnost, nechali si na střechu kontejnerů nainstalovat solární panely. S jejich pomocí mohou svítit dle potřeby, provozovat menší lednici a rovněž mají k dispozici dostatek teplé vody. Užitkovou vodu pak získávají záchytem dešťové vody, která se sbírá do dvou nádrží – každá má objem 1 kubický metr. Pro zajištění lepšího tepelného komfortu nechali na oba kontejnery vyhotovit dvouplášťovou střechu.

V domě je k dispozici i splachovací toaleta a menší sprchový kout. Sociální zařízení je umístěno za kuchyňským koutem, který je propojený s obývacím pokojem. Spací prostory jsou pak situované ve druhém kontejneru (k dispozici je majitelům jedna manželská postel a trojpalanda). Nevýhodou tohoto bydlení je jeho obtížné vytápění – avšak majitelé tento nedostatek berou jako dobrodružství. Každý kontejner má rovněž dvě boční stěny, které jsou sklopit – vzniká tím otevřený prostor s menší verandou.

V jaké životní situaci byste si zvolili podobné bydlení?

Zdroj: Treehugger

Galerie

Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Ladislav Podešva

Zobrazit další články