Sídlo mezinárodní společnosti krásně zapadá do sousedství: Budova s ​​otevřenými prvky a flexibilními strukturami

Návrh sídla této firmy odkazuje na její hlavní obchodní činnost. Uvnitř se však budova proměňuje v přívětivý a nebývale otevřený prostor.

sídlo společnosti i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter
Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií
                   

Architektonické studio InnauerMatt se chopilo velké výzvy. Navrhnout hlavní sídlo mezinárodní společnosti Jäger v rakouském Bludenz. Ta se sama zabývá výstavbou průmyslových, komerčních a inženýrských staveb. Na technické pozadí společnosti tak architekti odkazují především pojetím vnějšího designu. Vnitřní prostory budovy pak kladou důraz na moderní a adaptivní pracovní prostředí, ve kterém otevřený prostor skýtá i možnosti relaxace nebo výhledy na vrcholky hor.

Zvenku odkazuje na techniku, uvnitř se otevírá

Z vnějšího pohledu má design budovy spíše technicistní charakter. Patra s úzkými sloupky evokují vzhled mostních pilířů. Přísná konstrukce v jedné terakotové barvě tak pomyslně odkazuje na hlavní činnost společnosti, pro kterou byla vystavěna. Vnější vzhled tak zapadá do místního městského konceptu. Po vstupu do budovy se však strohá přísnost proměňuje na nebývale přívětivý a otevřený prostor.

Dům pro umělkyni

Dům pro umělkyni: Uprostřed lesa si nechala postavit budovu, která se nedá přehlédnout

Vstupní hala, která zároveň slouží jako místo pro konání společenských akcí, je propojena s vnitřním dvorem budovy. Ten tu hraje ústřední roli. Nejen, že skrze něj proniká do budovy přirozené světlo, ale stává se také vítaným místem pro relaxaci. Vnitřní dvůr se v galeriích ve tvaru elipsy propisuje do každého patra budovy.

Budova podporuje moderní přístup k práci

Všechny poloveřejné místnosti jako salonky, zasedací místnosti nebo kuchyňky jsou umístěny směrem do dvora. Prosklené stěny je pak možné zcela otevřít a propojit se tak s venkovním prostorem a využít jej i k relaxaci. Obzvlášť při kochání se pohledem na horské vrcholky, které se tyčí nad městem. Samotné kanceláře se pak nachází podél vnějších stran budovy.

sídlo společnosti iZdroj fotografie: Tiskové materiály Innauer-Matt Architekten, fotograf Adolf Bereuter

„Červený pohledový beton prefabrikované fasády a nosné konstrukce odkazují na řemeslné znalosti společnosti,“ komentuje ArchDaily. Architektům se tak jednoznačně podařilo vypracovat projekt s jasným odkazem na moderní technologickou společnost, která v budově sídlí. Zároveň však vytvořili pro pracovníky i návštěvníky budovy velkolepý, ale útulný prostor, do kterého se budou rádi vracet.

Propojení pracovní činnosti s možností odpočinku a relaxace tak splňuje představu moderního konceptu práce. Třešničkou na dortu jsou pak reprezentativní prostory pro pořádání společenských akcí. Na adbz jsme psali i o dalším zajímavém projektu, kdy si majitel přál vybudovat moderní kancelář s výhledem na sbírku aut.

Architekti:Innauer-Matt Architekten
Plocha:1 520 m²
Realizace:2023
Lokalita:Bludenz, Rakousko

Galerie

Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií

Jak by se vám líbilo v takové budově pracovat?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Anna Sedláková

Zobrazit další články