Rekonstruovaný vícegenerační dům nabízí dostatek místa pro prarodiče i vnuky podle moderních standardů

Vícegenerační dům nemusí být jen prapodivná stavba slepená z několika přístavků. Důkazem může být tento moderní vzdušný dům.

i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
i Zdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun
Dalších 17 fotografií
Dalších 17 fotografií
                   

Na počátku celého projektu stál starý statek ve vesnici Aichschieß (Německo, 30 minut od Stuttgartu), pro který se už nenabízelo žádné využití. Rozměry pokojů neodpovídaly moderním standardům a konstrukce jako taková byla zkrátka a dobře až příliš křehká na jakoukoli renovaci. Proto se úkolu zhostili experti ze studia Holzerarchitekten (Thilo Holzer a Matthias Schneider).

Rekonstrukce využila staré materiály

Celý projekt se inspiroval původním vzhledem domu, ovšem přibyly některé moderní prvky – jako například schodiště a velký vstup. Na tvorbu oken nebo dveřních rámů bylo použito poctivé dřevo, které se podařilo zachránit při demolici stodoly a dalších nepoužívaných částí statku. Dům má tak i velmi vítaný ekologický přesah.

iZdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun

Velkou zajímavostí je společenská místnost, která s nachází hned za vstupem do domu – tady se mohou setkávat obyvatelé jednotlivých domácností, aniž by měl kdokoli pocit, že má neustále hosty ve svém obývacím pokoji. Celkově se v domě nachází osm samostatných bytů. Rozdělených do třech podlaží.

Bezbariérový přístup pro všechny

Aby mohl v domě bydlet opravdu kdokoliv, nechybí ani bezbariérový přístup do všech pater. A nezapomnělo se ani na nejrůznější moderní vybavení. Obyvatelé se mohou potkávat například i na společné zahrádce a předzahrádce, děti pak mají k dispozici interaktivní hřiště s dostatečně velkou plochou, na kterém se mohou dostatečně vyběhat a vyřádit..

iZdroj fotografie: S vědomím Zooey Braun

A architekti ze studia Holzerarchitekten mysleli i na pohodlí během bydlení. Všechny konstrukce stěn i podlah byly totiž vybaveny o dodatečné izolační vrstvy, jež brání přenosu hluku. A kvůli snadnějšímu úklidu dominují společným prostorám hladké podlahové krytiny, zatímco ty obytné si užívají krásy a odolnosti pravých dřevěných palubek.

Vzdušná rekonstrukce miluje slunce

Díky velkým oknům nemají lidé v žádném z bytů nikdy pocit stísněnosti. Dovnitř pouští dostatek slunce prosvětluje tak místnosti přírodním způsobem po většinu dne. Díky vysokým stropům se tak dojem vzdušnosti uvnitř celé stavby ještě násobí. Třešničkou na dortu jsou také prostorné terásky a balkony, vhodné pro odpočinek i pěstování zeleně.

Jak si bydlení ve vícegeneračním domě představujete vy?

Zdroj: ArchDaily

Galerie

Dalších 17 fotografií
Dalších 17 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Jednoduchá technika rytmického dýchání, která pomáhá aktivovat detoxikaci těla a zlepšit myšlení
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Malý chlapec z chudé rodiny musel dělat domácí úkoly pod pouliční lampou. V tom si ho všiml známý milionář
Události247.cz
Události247.cz
Rusko je na pokraji bankrotu. Podle ekonoma zbankrotuje do 24 hodin
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Některé alternativní zdroje energie vás připraví o slova. Jsou mezi nimi řasy, odpadky i městská infrastruktura