Projekt přeměny zemědělské budovy do udržitelné bytové jednotky. Součástí komplexu je multifunkční úložný prostor

Stará zemědělská budova dostala druhou šanci, když ji přeměnili na bytovou jednotku. Ve štědrém prostoru nového domu nechybí ani multifunkční úložná část.

dům ze stodoly i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST - Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií
                   

Nelehký úkol dostali architekti studia ERNST – Office for Architecture, jehož cílem bylo přestavět starou zemědělskou budovu v dům k bydlení. Podle webu ArchDaily však dokázali najít dokonalé řešení a obrovský prostor, který budova nabízela, maximálně využít. Třešničkou na dortu je i multifunkční prostor pro ukládání a skladování všelijakých věcí. Taková místnost by se mi doma také hodila pro všechny věci, které se nám hromadí.

Původní konstrukce zůstala

Architekti se rozhodli pro zachování stávající dřevěné konstrukce, podobně jako v případě bývalé stodoly přeměněné na nadstandardní bydlení, o níž jsme psali již dříve na adbz, a novou bytovou jednotku vestavěli do jejího nitra. Díky tomu mohli zapustit okna tak, že jejich parapety slouží zároveň jako velmi pohodlná lavička. Dřevěný obklad fasády funguje jako přirozené provětrávání této obálky a podporuje výměnu vzduchu uvnitř nových prostor.

Exteriér tvoří nenápadné prvky

Použité materiály vytváří dojem celistvosti a jednolitosti celé stavby. Pečlivým rozplánováním a zabudováním do ní skvěle zapadá i balkon nebo velká okna, která dovnitř propouští velké množství přirozeného světla a zároveň podporují vzezření venkovského rázu. Ani tím, že jsou okna i dveře do dřevěné fasády zapuštěné, prakticky nerozbíjejí celistvost domu. 

dům ze stodoly iZdroj fotografie: Tiskové materiály ERNST – Office for Architecture, fotograf Sebastian Felix Ernst
Starou stodolu přestavěli na bytovou jednotku s multifunknčím úložným prostorem

Dominují přírodní materiály

K rekonstrukci staré stodoly byly využity především přírodní lokální materiály, jak je patrné na jejím exteriéru, ale i samotném interiéru. Mnoho prvků zůstalo na místě zachovaných. Ty byly pouze revitalizovány a ošetřeny, aby došlo k prodloužení jejich životnosti. Důraz kladli architekti také na minimalizaci vyprodukovaných emisí během přestavby domu.

rekonsrukce zemědělské usedlosti

Rodina se chtěla vzdálit od civilizace a žít ve venkovském stylu. Rozhodla se proto předělat zemědělský dům z 19. st.

Všemi provedenými kroky se jim ze staré stodoly podařilo vytvořit unikátní nízkoenergetický dům plný místa a se štědrým úložným prostorem. Díky zvoleným optimalizacím jsou výsledné náklady na provoz domu výrazně nižší, jak potvrzují i informace na webu Novinky nebo naše čtenářka Tereza S. z Děčína: „Nainstalovali jsme fotovoltaiku a využíváme dešťovou vodu jako vodu užitkovou. Tím šetříme za pitnou vodu a většinu energie si vyrobíme sami.“

Architekti:ERNST – Office for Architecture
Plocha:246 m²
Realizace:2022
Lokalita:Lindau, Německo

Galerie

Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií

Jak se líbí rekonstrukce této staré stodoly vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články