Babičky ho do vývaru přidávaly pokaždé, ale dnes už hřebíček v receptech téměř nenajdeme

Hřebíček je koření, které už dnešní generace ke své škodě skoro nevyužívá. Polévce přitom dodá vytříbenou chuť i bohaté aroma.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Každý, kdo má rád polévky, má určitě své tajné tipy, jak na ten nejlepší a nejlahodnější vývar pod sluncem. Naše babičky sázely na polévkové koření a svým vývarům tak dodávaly neotřelou a znamenitou chuť. Vyzdvihovaly zejména hřebíček, který však už v dnešních receptech na polévku příliš často nenajdete. A je to veliká škoda.  

Maso lze použít různé, nezapomeňte na zeleninu 

Vývar nemusíte dělat vždy jen kuřecí, můžete využít všechny druhy masa a klidně i v jedné polévce. Proč neuvařit hovězí vývar z kusu masa nebo krůtí vývar, ke kterému bohatě stačí například jen levný krůtí krk. Kromě toho, že maso na dobrý vývar pořídíte za pár korun, je plný vitaminů, zahřeje, zasytí žaludek a také vás postaví na nohy při nemocech či kocovině.

Koření je vedle zeleniny hlavní složkou dobrého vývaru. Můžete použít bobkový list, nové koření či libeček, který vám při troše péče vyroste i na balkóně. Dokonalé, a hlavně roky ověřené koření do polévky je právě hřebíček. Do hrnce budou stačit dva až tři kusy tohoto voňavého zázraku a váš vývar bude mnohem chutnější a aromatičtější. Přidejte také lžičku kurkumy, která podtrhne chuť i účinky v polévce nepostradatelného hřebíčku. 

iZdroj fotografie: Pexels

Hřebíček nejen jako koření 

Babičky přidávaly hřebíček do polévky také pro jeho léčivé vlastnosti. Vyniká protizánětlivými i analgetickými účinky a poradí si tak dokonce i s nachlazením. S jeho použitím v polévce tak rozhodně neváhejte a svůj vývar touto léčivou bylinkou určitě obohaťte. Můžete tím jen získat.

Další důležitou složkou správného vývaru je zelenina. Většinou se přidává celer, petrželka a také cibule. S mrkví pak opatrně, protože dodá polévce nasládlou chuť a na celý hrnec tak stačí jen jedna či dvě menší mrkve. Nevšedním přídavkem do vývaru může být také čínské zelí, které polévce dodá jemný ořechový nádech. Můžete také vyzkoušet další způsoby, jak posílit chuť vývaru, a najít si tak tu svou jedinečnou variantu. 

Jaké jsou vaše triky pro lepší vývar?

Zdroj: AtpScience
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články