Postavili masivní dům ve svahu. Prosklenné čelo jim umožňuje kochat se výhledy na krajinu

Dům, jehož hlavní dominantou je prosklené čelo, nabízí dokonalé výhledy na okolní krajinu. I přes obrovskou plochu je velmi útulným a příjemným místem.

dům s proskleným štítem i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
Dalších 20 fotografií
Dalších 20 fotografií
                   

Obrovský dům ve svahu připomíná svým designem horské farmy. Architektům studia Studiolada se podařilo vytvořit výjimečné místo, které na první pohled uchvátí především proskleným štítem, jenž podle webu ArchDaily slouží nejen jako estetický prvek, ale navíc do domu přivádí velké množství přirozeného světla. Od takového výhledu by mě jen tak nikdo nedostal.

Dům je funkčně rozdělen

Příjezdová cesta vede ke střední části domu. V jeho přízemí se nachází kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Velká část obvodových stěn je nahrazena prosklenými částmi, jež tak umožňují daleko větší propojení s přírodou, podobně jako u neobyčejného penzionu, o němž jsme psali již dříve v článku na stránkách Adbz. V patře se pak nachází ložnice a soukromé pokoje.

Nejpoužívanějším materiálem je dřevo

Z vnější strany jsou stěny domu obložené šedým dřevem, které velmi jemně zapadá do svého okolí. Interiér je naopak vybaven mnohem teplejším odstínem dřeva, což se podílí na vytvoření útulné atmosféry. Na pozemku se nachází rovněž i přístavba, jež má stejný tvar jako hlavní dům, ale je mnohem menší. Od domu ji však dělí kus pozemku, takže na něj přímo nenavazuje, jako je tomu ve většině případů i v domě z 19. století, o čemž jsme psali v dřívějším článku na adbz.

dům s proskleným štítem iZdroj fotografie: Tiskové materiály Studiolada, fotograf Olivier Mathiotte
Výhled z jídelny

Interiér je velmi střídmý

Přestože je celý interiér laděn do teplých přírodních barev, je jeho vybavení velmi střídmé a elegantní. Stěny jsou tvořeny vestavěným nábytkem, takže je na první pohled téměř neviditelný. Takové prostředí je však poměrně snadné doplnit jakýmikoliv doplňky a dotvořit tak atmosféru tohoto prostoru. Jejich nepřítomnost však umožňuje obyvatelům domu i jeho návštěvníkům směřovat svou pozornost na prostor nacházející se za jeho okny.

Důraz na přírodu a lokální zdroje

Díky výhledu do okolní krajiny plného stromů se tak scenérie venku v každou roční dobu mění. Při realizaci tohoto projektu byl kladen obzvlášť velký důraz na využití přírodních místních zdrojů a zachování původního venkovského rázu. Používání obnovitelných zdrojů ve stavebnictví se podle webu ČasopisStavebnictví těší stále větší oblibě. I podle našeho čtenáře Kamila R. z Nymburku je dřevo často využívaným konstrukčním prvkem: „Všímám si v okolí, že cihlu a beton postupně nahrazuje dřevo. Líbí se mi to mnohem víc a lépe to zapadá do krajiny.“

Architekti:Studiolada
Plocha:235 m²
Realizace:2021
Lokalita:Gerardmer, Francie

Galerie

Dalších 20 fotografií
Dalších 20 fotografií

Jak se líbí dům s proskleným štítem vám?

Zdroj: Studiolada
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Zobrazit další články