Majitelé chtěli, aby měl jejich dům jedinečný vzhled. Říkají mu „sarkofág“, „bitevní loď“ nebo „krystal“

Dům v Owczarnii představuje unikátní moderní architekturu zasazenou do venkovského prostředí. Je známý jako „sarkofág“ pro svou nekonvenční střechu.

Dřevěný dům „sarkofág“ zahrada i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Moderní architektura často oplývá futuristickými tvary a odvážnými koncepty, ale tento dům v Owczarnii nedaleko Varšavy ukazuje, že moderní design může být zasazen i do tradičního venkovského prostředí a vytvořit tak jedinečný domov. Tento dům nenásleduje konvenční stavební vzory, což mu vyneslo přezdívky jako „sarkofág“, „bitevní loď“ nebo „krystal“. Jaký je příběh tohoto neobvyklého projektu?

Architektura odkazující na krajinu

Jeho unikátní vzhled vychází z touhy majitelů vytvořit něco osobitého a odlišného od tradičního domu. Výsledkem je budova, která svou architekturou rezonuje s okolní krajinou. Jedním z nejvýraznějších prvků tohoto domu je jeho asymetrická střecha skládající se ze čtyř různě skloněných rovin. Tato střecha je pokrytá grafitovými panely, které přecházejí do stěn domu a vytváří plynulou a bezešvou skořepinu. Na jižní a západní straně byla střecha zakončena dřevěnými deskami, které se spojují s terasou v jeden harmonický celek.

Netradiční dům nabízí šestičlenné rodině dokonalé pohodlí a soukromí. Řešení interiéru a půdorysu je geniální

Geometrie domu zásadně ovlivňuje jeho funkci. Hřeben střechy, který se táhne od přízemí až do horního patra, umožňuje využití vyšších stropů ve všech místnostech. To vedlo k vytvoření mezipater nad dětskými pokoji a dalšího úložného prostoru. Dům využívá neobvyklý tvar střechy i ke strukturální rozmanitosti interiéru. Střecha klesá až do nejnižšího bodu nad obývacím pokojem, kde exponovaný příhradový vazník vytváří úchvatný architektonický prvek.

Rozvržení domu

Jedním z klíčových prvků návrhu bylo zajistit co nejvíce přirozeného světla do obývacího pokoje, který je situován na slunné straně pozemku. Dlouhá horizontální okna umožňují slunci proniknout do prostoru, zatímco vysoká vertikální okna vítají západ slunce.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski

Dům je funkčně rozdělen na dvě patra. V přízemí se nachází obývací pokoj, jídelna, kuchyň, pracovna a dětský spací kout s vlastní koupelnou. V horním patře se nachází hlavní ložnice s koupelnou a šatnou. Toto rozvržení umožňuje oddělit společenské prostory od soukromých a zajišťuje maximální komfort pro obyvatele.

Interiér domu zůstal věrný syrovému a autentickému charakteru. Povrchy jsou ponechány v jejich přirozeném stavu, s použitím cihel na stěnách a betonu na podlahách a stropě. Samostatně stojící krb v obývacím pokoji dodává interiéru teplou atmosféru.

Architekti:Beczak / Beczak / Architekci
Rok:2017
Rozloha:183 m²
Lokalita:Owczarnia, Polsko

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií

Jak se vám líbí cihlová chodba?

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články