Chtěli ničím a nikým nerušený výhled do přírody. Na odlehlém místě proto vzniknul domek v korunách stromů

Klient požádal architekty, aby mu postavili moderní domek na odlehlém místě s výhledem do přírody. Ti přijali jeho výzvu a postavili mu krásné útočiště v korunách stromů.

Domek mezi stromy i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França
Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
                   

Postavit si domek daleko od lidí, v klidné přírodě a nabízející nádherné výhledy na okolní krajinu, to byl vždy můj sen. Jakmile jsem proto viděl tuto krásnou stavbu v korunách stromů, kterou sdílel web ArchDaily, nemohl jsem si ji nechat pro sebe. Šikovný architekt Alan Chu přijal výzvu klienta, jenž chtěl postavit pohodlné zázemí v moderním stylu, které by mu poskytovalo ničím nerušené prostředí pro odpočinek od hektického městského života, ale zároveň mu nechyběly moderní prvky a dostatek pohodlí. Výsledek je více než ohromující.

Nerušený výhled na vycházející slunce za horami 

Ačkoliv architekti zvolili místo pro realizaci domku ve stromech nedaleko městského jádra Alto Paraíso de Goiás v Brazílii, stále se vyznačuje přítomností zachovalé vegetace a dostatkem okolní přírody. Tato poloha navíc umožňuje majiteli necestovat příliš daleko od svého bydlení a v případě nutnosti si během odpočinku kdykoli odjet, pro co potřebuje. Hlavní myšlenkou před jeho realizací bylo také zachovat stávající situaci topografie a vegetace, zároveň však klientovi poskytnout nerušený výhled na vycházející slunce za horami v pozadí.

Již z dálky je vidět, že konstrukci domku podpírají kovové sloupy, kterých je dohromady 12 a dosahují výšky 5 metrů nad zemí – na první pohled sice mohou svým tvarem připomínat staré fotografické monokuláry z plastu, ale jedná se o velmi kvalitní volbu, díky které bude stavba po dlouhou dobu v dobré kondici a majitel se nebude muset stresovat z jejich chátrání. Hlavním prvkem stavby je poté samotná příroda, která zde vytváří neuvěřitelnou atmosféru. O podobném projektu jsme se také nedávno na adbz zmiňovali, tehdy však šlo o domek ve Francii. 

Výborně řešený interiér

Nádherné výhledy se naskýtají především z terasy, která je propojena s hlavní ložnicí a oddělují ji velké prosklené dveře. Ty pouští během dne dovnitř dostatek světla, což majiteli minimalizuje spotřebu energie. Poté, co jimi projdete dovnitř, se vám otevře útulný prostor s postelí a výborně řešenou koupelnou a kuchyní – potřebná zařízení jsou zabudována do středu místnosti, zatímco okolo ní se nachází skříně a úložný prostor. Díky tomuto zabudování je interiér nejen minimalistický, ale také velmi efektivní. 

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Alan Chu, fotograf Joana França

Dalším úžasným prvkem je také cesta k domu, která je vymezena točitým schodištěm. To stoupá nad rozhlehlým lesem na přístupovou plošinu ve výšce 4,5 metru, přičemž samotná výška stropu budovy v tomto místě je 3 metry. Strop však směrem k terase stoupá a prosklené průčelí domku má pak rozměry 6,5 m x 4,30 m. Díky tomu poskytuje po celý den nádherný výhled na úchvatnou krajinu, a zejména východ slunce, který je zde naprosto magický. 

Architektonický skvost v přírodě 

Jelikož majitel domu nedokáže využít domek v korunách stromů naplno pro své účely, nabízí jej také k pronájmu na Airbnb. Celý projekt si získal oblibu nejen díky skvělému navržení a úžasné image plné moderních prvků v krásné přírodě, ale také jedinečnému a nezapomenutelnému zážitku, který nabízí díky svým výhledům a umístění. Dokonce si díky své jedinečné kráse získal místo na instagramovém profilu architects_review, kde si získal velikou oblibu a stovky palců nahoru.

Architekti:Alan Chu
Realizace:2023
Lokalita:Alto Paraíso de Goiás, Brazílie

Galerie

Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií

Jak dlouho byste na takovém místě vydrželi bydlet vy?

Zdroj: Alan Chu
Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články