Na odpočinek v důchodu si nechali postavit bungalov, jehož čtvercová dispozice je plně přizpůsobená lidem se sníženou mobilitou

Dům se nachází na pobřeží Atlantiku, konkrétně ve vesnici mezi břehem a přístavem. Právě tady se rozhodl usadit pár na penzi. Klienti se inspirovali Japonskem.

Bra Sables i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin
Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií
                   

Stavba je proto otevřená do zahrady. Projekt skupiny Benoit Rotteleur Architecte přistupuje k plotu na okraji pozemku jako k hranici mezi interiérem a exteriérem, tedy soukromým a veřejným prostorem. Dům se nachází uprostřed pozemku a je vlastně zmenšeninou jeho tvaru. Aby poskytl opravdu otevřený vztah s okolní zahradou a využil více směrů, otevírá se do všech 4 stran. Uvnitř se tak prostor podobný hvězdě spojuje se všemi čtyřmi směrovými orientacemi.

Prvky v jednoduchém prostoru

Mezi dvěma diagonálami se ve čtyřech kusech nachází shromážděné veškeré potřebné vybavení domu. Perfektní geometrické rozdělení pomocí symetrie zkresluje prostor, vytváří perspektivu, zúžení i otevření. To přináší vynikající flexibilitu a různorodost. Dům byl také navržen se zřetelem k tepelnému pohodlí po všechna roční období. Okraj střech je propočítán tak, aby během zimy pustil slunce dovnitř.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Benoit Rotteleur Architecte, fotograf Antoine Séguin

V zimě naopak přílišné paprsky blokuje, takže se vevnitř nic a nikdo nepřehřívá. Kamna na dřevo umístněná uprostřed vnitřní hvězdy poskytují teplo rovnoměrně do všech místností. Nahoře pod střechou je pak okno s dálkovým ovládáním, jež dovoluje horkému vzduchu pohodlně uniknout. Jde tak o jakousi pevnou obdobu týpí stanu, který má také uvnitř ohniště a kouř odchází horním otvorem. Otevřený prostor tu poskytuje vynikající ventilaci.

Lehce reversní bydlení

Dochází tu navíc k otočení prostorů a stěn. To, co normálně rozumíme domem, je tu vlastně jen otevřená stavba a konstrukce střechy. Princip soukromého bydlení tak z běžného pohledu plní až vnitřní krychle umístěné uvnitř. Jde o zcela prostý princip, který funguje po celý rok prakticky beze změny.

Architekti:Benoit Rotteleur Architecte
Benoit Rotteleur
Realizace:2021
Lokalita:Francie

Galerie

Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií

Styl bydlení které země vás nejvíce láká?

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Zobrazit další články