Moderní rodinná chata jako přístavek k tradiční alpské budově. Výrazný červený obklad zaujme na kilometry daleko

Moderní chata v rakouských Alpách překypuje prvky, které bychom v tradiční alpské architektuře nečekali. Je výrazná, přesto neuráží a tradiční alpský hotel dobře doplňuje.

horská chata i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr
Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií
                   

Projektu se chopili architekti ze Steiner Architecture. Jejich úkolem bylo proměnit starý hotelový přístavek v místo pro odpočinek a relaxaci rodiny, která celý hotel vlastní. Stavba se nachází v rakouském Zell am See a vnáší do prostoru prvky, které nejsou pro zdejší architekturu typické. Přesto nezabíhá do přílišné extravagance a s budovou starého hotelu tvoří kompaktní celek.

Chata je „přilepená“ k typickému horskému hotelu

Tato chata nevznikla na zelené louce, ale je přilepená přímo na budovu starého hotelu. Ten je se svým dřevěným obložením a protáhlými balkony naprosto typickou stavbou tyrolských Alp. Prosklený moderně vyhlížející přístavek na tuto tradiční dřevěnou konstrukci odkazuje, trošku drze jí však dává výstřední cihlově červenou barvu. Další prvky už s původním stylem nemají příliš společného.

Dům s pyramidovou střechou exteriér

Bungalov s pyramidovou střechou byl navržen, aby zapadl do stylu horské architektury

Příkladem toho budiž výrazné Diokleciánovo okno zasazené v jinak uzavřené boční stěně přístavku, stejně jako vertikální propojení celého prostoru, které pro tuto oblast rozhodně není typické. Protější bok přístavku se vstupem a celá podélná strana jsou pak opatřeny velkolepými okny. Ty mají zajistit požadavek na výhledy do zalesněného okolí a stát se tak pro obyvatele oázou relaxace.

Kulaté prvky změkčují geometrickou přísnost oken

Ve spodní části domu se nachází obývací pokoj s dvojnásobnou výškou a rodinná jídelna. V patře tak zbylo místo spíše pro podestu než plnohodnotný obytný prostor. Vejde se sem však malá domácí kancelář, která vznikla v klenutém prostoru se zábradlím, kopírující protější tvar Diokleciánova okna. Točité otevřené schodiště a zábradlí jsou opatřeny bílou barvou, která tvoří s cihlově natřenými okenními rámy zajímavý kontrast.

horská chata iZdroj fotografie: Tiskové materiály Steiner Architecture, fotograf Florian Holzherr

Půlkruhové a kulaté prvky, které se v interiéru opakují, tak změkčují strohost, jež je definovaná přísnou geometrií rámů venkovních oken. „Masivní leštěné betonové stěny působí jako protipól k hodně průsvitné fasádě,“ uvádí ArchDaily. Ložnice a další zázemí se nacházejí již uvnitř starého objektu. Přístavek ani neměl být plnohodnotným obytným prostorem. Vize o relaxační funkci s výhledy do uchvacující přírody, jak si rodina přála, byla splněna.

Architektům se však zároveň podařilo oživit a pozvednout tímto přístavkem celou budovu starého horského hotelu. Odvážné smýšlení se v tomto případě vyplatilo. Červený přístavek je rozhodně nepřehlédnutelný, zároveň tak akorát nenápadný, aby na sebe nepřebíral veškerou pozornost. Na adbz se můžete podívat i na další zajímavé architektonické projekty. Jedním z nich je jistě i zajímavě řešený rodinný dům, kde se museli architekti vypořádat s atypickým tvarem parcely.

Architekti:Steiner Architecture
Plocha:120 m²
Realizace:2023
Lokalita:Zell am See, Rakousko

Galerie

Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií

Jak se vám líbí tento moderní přístavek s luxusními výhledy do okolí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Anna Sedláková

Zobrazit další články