Minimalistický víkendový byt pro čtyřčlennou rodinu. Vznikl rozdělením větší jednotky na plochu necelých 37 m²

Na poměrně malé ploše se díky důmyslně umístěnému nábytku na míru podařilo vytvořit dostatečně velký prostor pro čtyřčlennou rodinu.

minimalistický byt i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií
                   

Architekti ze studia ORA se museli popasovat s poměrně stísněným prostorem, který vznikl po rozdělení původně větší jednotky. Od záměru developera, který chtěl prostor rozdělit příčkami, architekti upustili a členění prostoru vyřešili důmyslným umístěním nábytku na míru. Vznikl funkční a plnohodnotný byt, který rodině zajišťuje pohodlné víkendové bydlení v Praze.

Prostor je důmyslně rozdělen vysokým nábytkem

Developer původně navrhoval přepažit prostor o velikosti necelých 37 m² stavebními příčkami. Ty by však ukrojily další metry z už tak malé plochy a po umístění úložných prostor by se obyvatelé bytu v podstatě ocitli ve změti úzkých uliček. Architekti však navrhli lepší řešení, nechat celý prostor otevřený. Příčkami oddělená je tak v bytě pouze koupelna. Samotné členění bytu zajistil důmyslně umístěný nábytek na míru.

Byt o pouhých 37 m² nabízí chytré dvoupatrové řešení prostoru. Vzniklo tak moderní místo pro bydlení i práci

Po vstupu do bytu se tak ocitneme v předsíni, která je od zbytku prostoru oddělená vysokou skříní. Ta sahá až do stropu, poskytuje velký úložný prostor a zároveň plní funkci příčky. Naproti pak vidíme posuvnou stěnu ze světlých dubových lamel, za kterou se skrývají dveře do koupelny. Směrem doprava se poté vchází do samotného obytného prostoru.

minimalistický byt iZdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
Dveře do koupelny jsou schované za posuvnou lamelovou stěnou

Ten má obdélníkový tvar a je rozdělen do tří zón. Na zadní stěně se nachází kuchyňská linka s hladkými dubovými dvířky. Zrcadlo umístěné za kuchyňskou deskou pomáhá vzbuzovat dojem většího prostoru. Středová část prostoru je pak určená pro jídelní stůl a spací prostor pro děti. Středová část se může díky odsunutí stolu ještě zvětšit.

Dětské spaní „v krabici“

„Místo na spaní je potřeba oddělit od prostoru. Inspirovali jsme se středověkými boxovými postelemi,“ cituje ArchDaily autory projektu. Dětské spaní je tak umístěné v boxu, který je obložen světlými lamelami, které navazují na lamelovou stěnu oddělující koupelnu. Horní patro postele pak lze uzavřít malými okénky. Dolní postel přes den slouží jako pohovka.

Spaní rodičů se nachází v poslední části prostoru a je vymezené dvěma vysokými masivními policemi. Ty opět poskytují dostatečný úložný prostor. V přední policové stěně je pak možnost otevřít výklopné dveře nacházející se v nohách postele. Veškerý nábytek je vytvořen z dubového masivu. Povrchová úprava se pak liší podle zóny. Světlounká kuchyňská linka jako metafora pro ráno. Středová část v přírodní barvě dřeva pro den a nakonec tmavě mořený spací prostor pro noc.

minimalistický byt iZdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf BoysPlayNice
Spaní rodičů vymezují dvě vysoké policové stěny

Vymyslet funkční prostor, kdy jste limitovaní malou podlahovou plochou, je pro architekty vždy výzvou. V tomto případě se to určitě povedlo. Pokud pátráte po podobných úpravách malých bytů, podívejte se na další projekt, o kterém jsme na adbz psali – na ploše 40 m² si architekti zajímavě pohráli s bytovým jádrem, koupelna je tak součástí obytného prostoru.

Architekti: ORA
Plocha: 36 m²
Realizace:2022
Lokalita:Praha, Česká republika

Galerie

Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií

Jak se vám líbí toto otevřené řešení?

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Anna Sedláková

Zobrazit další články