Lesní útočiště pro 4člennou rodinu: Stačilo propojit 5 stromů, aby vznikl samotný základ

Čtyřčlenná rodina si chtěla postavit útulný dřevěný domek v srdci borového lesa. Architekti tak vybrali 5 stromů, které propojili trámy, a vytvořili úžasné útočiště.

Útočiště mezi borovicemi – exteriér i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste
Dalších 14 fotografií
Dalších 14 fotografií
                   

V dětství jsem vždy snil o dřevných bunkrech v korunách stromů, kde bych se mohl ukrýt před rušným světem a užívat si spojení s přírodou. Když jsem však viděl toto úžasné dílo, které zrealizovali zkušení architekti ze společnosti FB+ estudio, nemohl jsem uvěřit svým očím. Ti totiž na přání čtyřčlenné rodiny vybrali uprostřed borového lesa 5 vhodných stromů, které následně propojili kovovými trámy, aby vytvořili konstrukci dřevěného útočiště. To podle webu ArchDaily přirozeně zapadá do svahu pozemku a nechybí mu ani prostor pro grilování.

Využití okolní přírody a teorie barev 

Celý tento projekt vznikl na přání čtyřčlenné rodiny, která často táboří v borových lesích a chtěla mít klidné útočiště uprostřed přírody, jež by přirozeně zapadlo do okolního prostředí a poskytovalo jim vše, co potřebují k víkendovému či několikadennímu pobytu. Architekti tak na nic nečekali a výzvu usměvavého páru s dvěma dětmi okamžitě přijali, přičemž se rozhodli vytvořit speciální útočiště z dřevěného materiálu a několika kovových trámů (ty natřeli na růžovo, protože to dle teorie barev vytváří příjemnou atmosféru a ladí s okolní přírodou). 

Zajímavý byl také postup konstrukce, který zvolili. Rozhodli se totiž vybrat 5 stromů, které propojili zmíněnými trámy, aby vytvořili strukturu podlahy a střechy – díky tomu mohl mít dřevěný domek 2 obyvatelné úrovně. Terén, ve kterém stavbu realizovali, poskytoval navíc příčný sklon, díky čemuž mohlo útočiště disponovat vyhlídkou do okolní přírody. Stejně tak však mysleli na venkovní prostor, kde si rodina chtěla užívat příjemné chvíle při grilování a zabudovat kuchyni vytvarovanou do přirozeného svahu pozemku.

Nádherné výhledy z postele 

Jak uvádí web ArtAndLiving, hlavní pozornost byla věnována především přízemí, které slouží jako obytný prostor s kuchyňským koutem, obývacím prostorem, ložnicí a samotným výhledem na krajinu. Zdi jsou přitom tvořeny borovými „lomy“, které jsou připevněny k dřevěné konstrukci. V interiéru se poté nachází přípravný pult, sporák, rozkládací pohovka a krb na dřevo, který udržuje uvnitř teplo. Nejzajímavější je poté samotná patrová postel o ploše 4,5 m², která je umístěna nad pohovkou a naskýtá se z ní krásné panorama na okolní přírodu. 

iZdroj fotografie: Tiskové materiály FB+ estudio, fotograf Nicolás Provoste

Architekti se samozřejmě snažili postupovat tak, aby nijak nepoškodili živé stromy, mezi kterými byl dům vybudován. Kovové konstrukce proto byly ukotveny pomocí systému svorek, což minimalizovalo zásah do živé přírody a vytvořilo dojem přirozenosti. Díky preciznosti a neinvazivnímu řešení tak útočiště vypadá, jako by v borovém lese samo vyrostlo. O podobném projektu jsme na našem webu Adbz nedávno psali, tehdy se jednalo o dřevěnou chatku na dvanácti nohách

Ekologicky řešená koupelna a bezpečí rodiny 

Pozornost byla během výstavby věnována také koupelně, kterou architekti vyřešili zcela ekologickým způsobem. Ta totiž recykluje dešťovou vodu zachycenou ze střechy a následně umožňuje její využití pro hygienické účely. Jednou z hlavních výzev bylo poté zajištění bezpečnosti rodinného domku – přestože jeho konstrukce stárne, borovice, mezi kterými je vybudován, podporují jeho pevnost a odolávají drsným klimatům, přičemž se skvěle vyrovnávají s větry a pohybem půdy. Kromě toho stárnou velmi pomalu, tudíž zaručují jeho dlouhou životnost. 

Architekti:FB+ estudio
Rozloha:50 m²
Realizace:2020
Lokalita:Loja, Ekvádor

Galerie

Dalších 14 fotografií
Dalších 14 fotografií

Jak se toto útočiště v přírodě líbí vám?

Zdroj: FB+ estudio
Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články