Nůžky budou opět ostré jako břitva: Místo brousku stačí použít alobal či sklenici

Nabrousit nůžky doma není nic složitého a ani nemusíte vlastnit brusný kámen. Postačí brusný papír, nebo dokonce kus alobalu.

i Zdroj fotografie: Zul32/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Stříhat tupými nůžkami stojí spoustu úsilí, ale také nervů. Přestože mám doma několik nůžek, jedny z nich jsou mé nejoblíbenější, a tak se o ně snažím i starat, aby vydržely ostré a pevné. Nůžky s tupým ostřím rozhodně nemusíte vyhazovat, poměrně jednoduše jim navrátíte jejich ostrost i z pohodlí domova a za použití komponentů, které běžně máte v šuplíku nebo spižírně. Jak tedy na dokonale ostré nůžky?

Brusný papír a alobal se vyplatí mít doma

Nemáte-li doma brusný kámen, který je výborný na všechny čepele, je nutné si pomoci jiným způsobem. Pokud doma najdete kousek smirkového papíru a nůžky nejsou opravdu hodně tupé, máte vyhráno. O tom, že brusný papír je výborný na zostření tupých hran struhadla, jsme na Adbz psali již dříve. A stejného efektu lze dosáhnout i u nůžek. Přeložte jej napůl tak, aby brusná část byla z obou stran, a stříhejte jemné proužky. Nůžky se tak přirozeně ostří.

Jak rychle nabrousit tupý nůž: Jednoduchá technika, kterou zvládnou i nezkušení. Nehrozí poničení ani u levných čepelí

Kromě brusného papíru, případně zubní pasty a soli, jak jsme na Adbz radili v jiném článku, můžete nůžky naostřit i pomocí obyčejného alobalu. Web PopularMechanics uvádí, že tato metoda je opět vhodná pro nůžky, které nejsou úplně tupé. Větší kus alobalu začněte skládat do pruhů, aby vzniklo alespoň 6 vrstev. Nůžkami opět stříhejte tenké proužky a snažte se je co možná nejvíce rozevřít, aby došlo k nabroušení celé plochy čepele. Tu následně, až jsou nůžky dokonale ostré, otřete dočista papírovou utěrkou.

Trik se zavařovací skleničkou je velmi jednoduchý

Někdy se může stát, že zkrátka nemáte doma ani brusný papír, ani alobal. Není třeba zoufat, možností, jak naostřit nůžky, je více. Například za pomoci obyčejné zavařovací sklenice. Použijte takovou, které vám nebude líto, broušením se může poškrábat. Jednou rukou držte sklenici a nůžky rozevřete. Jemným tlakem imitujte stříhání tak, aby se hrany nůžek co nejvíce dotýkaly sklenice. Po dokončení nezapomeňte nůžky otřít vlhkým hadříkem, aby se odstranily případné malé části skla.

Rezavé nůžky stříhající knihu iZdroj fotografie: Ivan Radic / Creative Commons / CC BY
Vzniku rzi na čepeli nůžek je možné se vyvarovat správnou péčí

O nůžky se pravidelně starejte

Pokud chcete, aby vám nůžky vydržely opravdu dlouho, je nutné o ně s pravidelností pečovat. Používejte je k tomu, na co jsou určené. Zatímco kuchyňské nůžky by se měly používat pouze v kuchyni například na porcování masa, kdy usnadní práci s protnutím kostí, kancelářské nůžky by měly být využívány pouze na papír. Jak uvádí web SouthernLiving, správnou péčí lze předcházet i vzniku rzi. Nedávejte nůžky do myčky, kde může dojít k poškození, raději je umyjte pod vodou a dobře vysušte.

A jak často je nutné nůžky naostřit? Náš čtenář pan Tomáš H. z Poličky v tom má poměrně jasno. „Nůžky ostřím pokaždé, kdy začínají hůře stříhat, přibližně jednou měsíčně.“

Jaký postup volíte při broušení čepelí nůžek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články