Jsem dlouhodobým redaktorem webu ADBZ.cz. Svoji kariéru žurnalisty jsem započal v roce 2015, a od té doby se psaní věnuji naplno. Dříve jsem působil v mnoha uznávaných médiích a sbíral zkušenosti díky spolupráci s velkými online magazíny i menšími komorními projekty. Od roku 2020 působím zde a snažím se předávat čtenářům užitečné tipy a triky především v oblastech hobby, zahradničení a domácnosti.
Díky tomuto jednoduchému triku bude vaše tupé struhadlo za 1 minutu opět jako nové. Stačí kousek brusného papíru a voda a budete moci strouhat všemožné potraviny jako dřív.
Častým používáním se každé struhadlo dříve nebo později ztupí. Abyste nemuseli neustále utrácet za nové nádobí a marně hledat odolnější kousky, vyzkoušejte raději tento geniální trik. Stačí vám pár pomůcek a jeho tupé hrany budou ostré jako břitvy. Za minutu máte hotovo a za pár korun prodloužíte životnost tohoto oblíbeného kusu nádobí.
Jak poznat, že je struhadlo tupé
Pokud se pustíte do strouhání sýru, zeleniny a ovoce na ostrém struhadle, přinese vám to zcela rozdílné výsledky než v případě nástroje tupého. Zatímco ostré struhadlo vám dá během chvilky dlouhé a úzké kousky dané potraviny, na tupém struhadle je tato práce daleko namáhavější a pracnější. Nejen že vám zabere více času, ale sýr se často pod tlakem drolí a zelenina nikdy nebude tak dlouhá a tenká.
Co budete k broušení struhadla potřebovat
Nemusíte hledat specialisty, kteří vám tupé nástroje opět nabrousí, tuto práci velmi snadno zvládnete sami doma. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je staré struhadlo, kousek brusného papíru a trochu vody. S trochou práce a vašeho času budete mít brzy funkční kuchyňský nástroj nachystaný k přípravě libovolného teplého nebo studeného pokrmu.
Jak nabrousit struhadlo
Abyste struhadlo opět nabrousili, stačí kousek brusného papíru namočit vodou a několikrát jím hrany struhadla přejet. Toto byste měli provádět alespoň minutu, pokud chcete dosáhnout těch nejlepších výsledků. Následně je potřeba struhadlo omýt vodou a čisticím přípravkem, abyste odstranili veškeré nečistoty, špony a kousky brusného papíru, které by v něm mohly zůstat.
Někteří tvrdí, že kvalitní ocel není snadné tak rychle ztupit, a vybírají si zpravidla dražší a odolnější pomůcky do své kuchyně. Důležitou roli však hraje péče, kterou svému nádobí pravidelně dopřáváte. Všem kovům obecně nedělá dobře vlhko a příliš horká voda. Ať už myjete struhadlo, nebo čepele nožů, voda by měla být spíše vlažná a po umytí byste nádobí měli co nejdříve usušit.