Sýr se dá nastrouhat rychle a bez starostí i struhadla. Kdo na něm trvá, ulehčí si práci zmražením

Strouhání sýru není oblíbená činnost snad žádného kuchaře, ale některé jídlo se bez něj prostě neobejde. Zjistěte, jak si tuto činnost alespoň trochu ulehčit.

nastrouhaný sýr i Zdroj fotografie: Pexels
                   

Strouhaný sýr je oblíbeným doplňkem mnoha pokrmů. Rozpečený se pak hezky táhne a jídlu dodá osobitý vzhled a chuť. Ale té práce, co za tím stojí. Přiznejte se, kdo strouhaný sýr na jídle raději oželel, než aby věnoval svůj čas nejen strouhání, ale pak také mytí struhadla, pracovní desky a jejího okolí, když sýr lítá všude okolo, jen ne tam, kam má.  

Jak strouhat sýr snadno a rychle 

Pro extra líné kuchaře nebo ty, kteří čas opravdu nemají, supermarkety nabízí sýr již nastrouhaný v igelitovém sáčku. Je ovšem pravda, že za takovou službu si docela připlatíte, a proto je určitě lepší a také levnější vychytat strouhání sýra doma takovým způsobem, abychom tím neztráceli zbytečně čas, ale zároveň si pochutnali.  

Dobrým tipem je sýr připravený na strouhání nejdříve namazat rostlinným olejem nebo máslem. Sýr tak bude lépe klouzat po čepeli struhadla a nastrouhá se o poznání rychleji. Pokud zrovna olej ani máslo nejsou po ruce, na potření sýra postačí i obyčejná voda nebo kulinářský sprej s olejem. Udělají vám velmi pravděpodobně úplně stejnou službu.  

Zkuste využít také kuchyňské spotřebiče 

Pokud byste chtěli docílit drobivých sýrových lupínků, vložte sýr patnáct minut před strouháním do mrazáku. Sýr pak nebude tak měkký a v ruce se bude mnohem lépe držet. V některých případech dokonce ani na strouhání sýru nemusíte použít struhadlo. Vyzkoušejte nastrouhat sýr například pomocí mixéru. Budete překvapeni rychlostí a také kvalitou nastrouhaných sýrových lupínků. Nastrouhat sýr můžete dokonce i pomocí mlýnku na maso, což asi napadne málokoho.  

iZdroj fotografie: Pxhere

Pokud nemáte v kuchyni ani mixér, ani mlýnek na maso, určitě se tam najde alespoň obyčejný nůž, který pro účel strouhání sýra lze také snadno použít. Nejdříve nakrájejte sýr na tenké proužky a ty poté jemně nasekejte na požadovanou velikost. Existuje zkrátka nepřeberné množství triků, jak si práci v kuchyni vylepšit. Stačí si vybrat jen ten správný, který vyhovuje právě vám.  

Jak strouháte sýr vy?

Zdroj: CheeseKness
Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články