Potřebujete nabrousit nůžky? Pomůže vám alobal | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Minutová finta naostří nůžky lépe než brousek. Postačí vám alobal, či zavařovačka

Minutová finta naostří nůžky lépe než brousek. Postačí vám alobal, či zavařovačka

Nože i nůžky po nějakém čase, kdy je používáme ztratí svou ostrost. Není to důvod se jich zbavovat, stačí je nabrousit pomocí obyčejných věcí v domácnosti.

nuzky
Zdroj fotografie: Depositphotos

Když si koupíte nové nůžky, jsou ostré a přesné. Časem se však vždycky otupí. Nejde o to, že byste je špatně používali, leckdy jde o to, že je používáte příliš často nebo jsou zkrátka jen málo kvalitní. Jejich tupost však není důvod k tomu ihned kupovat nové nůžky. Ty původní vám ještě mnoho let mohou sloužit, když je nabrousíte. A k tomu nemusíte mít doma zrovna brousek. Postačí obyčejné věci.

Použijte na ostření alobal

Zřejmě už jste někdy slyšeli, že ostřit nůžky lze pomocí hliníkové fólie. Stačí jen alobal přeložit několikrát na menší plochu a nůžkami ho prostřihnout. To, že jsou nůžky tupé opravdu nevadí, alobal si s tím umí hravě poradit. Ačkoli to zní jednoduše, je třeba postupovat opravdu správně. Na co se tedy máte hlavně soustředit? Důležité je stříhat pomalu a rovně. Na závěr je ještě nutné opláchnout ostří nůžek teplou vodou. A ostření je hotové.

alobal role freeimages
Zdroj fotografie: Freeimages

Stejně jako alobal vám může na ostření nůžek posloužit brusný papír. Vhodný je papír s nejmenší zrnitostí. Složte ho napůl tak, aby byla brusná strana ven a nůžkami do něj poté asi desetkrát pomalu střihněte. Nůžky budou za chvíli opět ostré jako když jste je koupili. Nezapomeňte nakonec opět opláchnout ostří teplou vodou. Důležité při tomto broušení je využít opravdu jemný brusný papír.

Nůžky jdou ostřit také o sklo

Sklenici od zavařených okurek má doma asi opravdu každý. I ta může jednoduše posloužit při broušení nůžek. Pamatujte, že nůžky při broušení nesmí být nikterak poškozené. Jestliže jsou však jen tupé, roztáhněte jejich čepele od sebe a pak dělejte, jako byste chtěli láhev nastřihnout od hrdla dolů. Na nůžky tlačte rovnoměrně a vždy vydržte až na konec čepele. Za malou chvíli budou nůžky opět ostré. Tudíž je opět stačí jen opláchnout a vysušit.

zavarovacka okurky
Zdroj fotografie: Depositphotos

Nůžky pravděpodobně nejsou jediná věc, která je neostrá. Někdy je potřeba nabrousit například i struhadlo. V tomto případě stačí zmačkat kuličku alobalu a přejíždět s ní shora dolů. Dávejte však pozor, abyste nepřejížděli opačným směrem. Pak byste mohli poškodit brusné hrany. Pokud jsou struhadla i jinak poškozená, je třeba je nejprve vyrovnat šroubovákem. Pokud si nejste jisti, nechte však tuto práci raději na odbornících.

Máte doma nůžky, které nutně potřebují nabrousit?

Zdroj: The Spruce