Bydlení na skále u jezera: Spojení 8 kontejnerů promítá majitelovu lásku k americkým veteránům

Architekti vzali 8 lodních kontejnerů a postavili z nich úžasný moderní dům, který krásně zapadá do jezerního panorama.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson
Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií
                   

Kreativita, experimenty a netradiční pojetí bydlení v severských zemích neustále překvapuje novými architektonickými řešeními. Přitom téměř vždy je jedním z hlavních kritérií zasazení stavby do krajiny tak, aby z ní nevyčnívala. Což u domu sestaveného z kontejnerů může být oříšek. Rozlousknout se ho ale podařilo týmu švédských architektů kolem Månse Thama. Netradiční kontejnerový dům byl dokonce nominován na cenu The Young Swedish Architecture Award 2019.

Kontejnerový dům ve tvaru véčka

Rodinná rezidence u jezera na okraji švédské metropole vyrostla na strmém kopci, kde platí zákaz používání dynamitu při odstřelu horniny. Od začátku tedy architekti řešili, jak vůbec postavit ve strmém kaňonu, po kterém stéká voda do jezera, základní desku. Nakonec se rozhodli pro pilíře, na něž stavbu, která sestává z několika kontejnerů, umístili. Konstrukce kontejnerů umožnila, aby byl dům větší než základní půdorys.

Budova má tvar písmene V, čímž se přizpůsobuje terénu a kopíruje tvar přírodního kaňonu. Překvapením může být, že si ji majitelé postavili převážně svépomocí. Dům je vytvořený z osmi lodních kontejnerů, které nejsou zrovna ideálním stavebním prvkem, protože mají omezenou šířku 2,4 metrů. Pokud by se vyjmula jakákoli část vlnitých stěn mezi dvěma kontejnery, aby bylo možné vytvořit širší místnost, ztrácejí svou konstrukční pevnost.

Každý metr je dobře naplánovaný

Architekti proto museli hodně dobře zvažovat, které stěny kontejnerů mohou vyříznout, aby se jich muselo co nejméně dodatečně upravovat a vyztužovat. Celý dům stojí na ocelových sloupech na betonových soklech. Tím se současně vyřešil i problém s dešťovou vodou stékající po strmém svahu. Kontejnerová stavba je skromným domem pro rodinu se třemi dětmi. Takže každý metr čtvereční musel být pečlivě naplánován.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson

V přízemí je pracovna a ložnice pro hosty, prádelna a hlavní koupelna s výhledem. V patře je obývací pokoj s jídelnou a terasou směrem k jezeru a ložnice v zadní části je pak směrem k lesu. Horní kontejner funguje jako vyhlídkové mezipatro a také jako světelná šachta, která přivádí polední slunce do obývacího pokoje orientovaného na sever. Horní část domu navazuje na borovicový les, k němuž vede osmimetrový ocelový most.

Nenarušuje ráz okolní krajiny

Je to sice zvláštní, ale přímočarý svět naskládaných kontejnerů opravdu ladí s přírodním svahem. Dělící sloupky jednotlivých oken spolu s exteriérovými doplňky byly navrženy tak, aby dávaly domu vlastní logiku a proporce. Stavebníci museli exteriér upravit, aby kontejnery odpovídaly bezpečnostní a hygienickým předpisům. Například šlo o zábradlí, komíny nebo zásobníky na vodu.

Při pohledu na celkovou kompozici domu se architektům podařilo potlačit absolutní symetrii přepravních kontejnerů. Uspořádání a všechny prvky, které zakreslili do plánů rezidence, vytvořily z na sebe naskládaných kontejnerů něco víc. Atraktivní, útulné a účelné bydlení ohleduplně zasazené do krajiny, jejíž ráz vzhled budovy vůbec nenarušuje.  

Výstavba nebyla zcela standardní

Majitel domu kdysi pracoval pro demoliční firmu a je vášnivým mechanikem s láskou ke starým upraveným americkým autům. Způsob stavby domu, využití a přestavba kontejnerů a současně také interiér rezidence do jisté míry tento koníček odrážejí. Po mírných úpravách byly při stavbě znovu použity třeba dřevěná prkna, kovové desky, dřevěné a ocelové schodiště a části starých kuchyní zachráněné z demolic v okolí Stockholmu.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Staffan Andersson

V každém architektonickém detailu lze rozpoznat nalezené součásti. Proces výstavby tedy nebyl zcela standardní. V průběhu stavby se na místě do plánů zakreslovaly nové prvky, ale základní koncept původního návrhu se nezměnil. Zachován zůstal zásadní záměr dostat do domu hodně světla, vytvořit překvapivé výhledy i neotřelé úhlopříčky. Koho by nadalo, že z na sebe poskládaných kontejnerů může vzniknout zajímavý dům.

Co říkáte na kontejnerové bydlení?

Zdroj: ArchDaily

Galerie

Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Jednoduchá technika rytmického dýchání, která pomáhá aktivovat detoxikaci těla a zlepšit myšlení
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Malý chlapec z chudé rodiny musel dělat domácí úkoly pod pouliční lampou. V tom si ho všiml známý milionář
Události247.cz
Události247.cz
Rusko je na pokraji bankrotu. Podle ekonoma zbankrotuje do 24 hodin
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Některé alternativní zdroje energie vás připraví o slova. Jsou mezi nimi řasy, odpadky i městská infrastruktura