Historickému bytu chtěli nechat původní atmosféru. Výsledkem je moderní byt s retro prvky

Architekti proměnili historický byt v nádherné moderní zázemí s úžasnými retro prvky. Stačilo udělat několik výrazných změn a místo vypadá úplně jinak.

i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni
Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií
                   

Cílem této přestavby bylo vytvořit krásný moderní byt s kuchyní jako srdcem domácnosti, ve kterém by majiteli nechybělo naprosto nic k běžnému životu. Jelikož se však jednalo o historickou budovu, architekti ze společnosti ATOMAA se rozhodli, že místnostem taktéž navrhnou retro prvky – skvěle se do nich totiž hodily například hnědo-bílé dlaždice se zajímavým motivem a vintage styl nábytku, který uvnitř vytváří příjemnou atmosféru odkazující na minulá desetiletí. Odborníci odvedli naprosto skvělou práci.   

Historický byt se zabudovanými detaily 

Tento prostorný byt je součástí starého penzionu, který se nachází v srdci milánské čtvrti. Jelikož se však jedná o místo, které si v posledních letech získalo pověst kreativně designové oblasti, rozhodl se majitel budovy z dvacátého století, že ji nechá přestavět na originální byt plnící všechny potřeby pro každodenní život současné doby. Jeho výhodou byla také skutečnost, že měl krásné historické stropní detaily, načež se z něj architekti rozhodli udělat moderní zázemí s retro prvky včetně originálních podlahových dlaždic Deco.

Obyvak-pred-rekonstrukci

Ke kompletní proměně komunistického bytu stačil 1 měsíc. Některé prvky zůstaly, ale teď je z něj luxusní nemovitost

V bytě se také nachází dlouhá centrální chodba, která působí dojmem hlavní tepny domu. Z té lze poté zavítat do 2 koupelen, společné kuchyně a 5 ložnic. Všechny místnosti jsou navíc skvěle prosvětlené, což je také důsledkem propracovaného designového přístupu. Ten měl za cíl pomocí drobných detailů či výraznějších prvků v kombinaci s hrou světla dosáhnout řady prostorů, které odráží jejich vlastní atmosféru, a přitom spolu komunikují. Architekti proto pečlivě vybírali barevné schéma místností a určité kusy nábytku na míru. 

Detailně propracovaný interiér 

Originální podlahové dlaždice dominují v celém bytě a vytváří příjemnou historickou architekturu s nádechem elegance. I přes své výrazné motivy navíc skvěle zapadají do každé místnosti a vytváří jim jedinečné prostředí. Dalším úžasným detailem bytu je jeho vymalování – architekti se rozhodli vymalovat stěny jen do poloviny a horní část ponechat bílou, čímž chtěli ukázat vztah mezi stávající podlahou a zároveň umožnit přirozenému světlu odrážet se od stěn a stropu.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály ATOMAA, fotograf Sara Magni

Byt je posetý řadou nábytkových prvků na míru, které mají za cíl zajistit pohodlný život majitelům a zpřístupnit jim všechna domácí zařízení, která potřebují. Příjemně působí zejména ložnice, jíž dominuje velká manželská postel. Místnosti taktéž náleží přistavěný balkon, který dovnitř pouští dostatečné množství světla a čerstvý vzduch. Jak je tomu však v mnoha italských domácnostech, srdcem domova je samotná kuchyně, neboť se jedná o místo, které poskytuje prostor pro setkávání se známými a vyprávění příběhů.

Kuchyně z růžového betonu 

Kuchyně je jedinečným prvkem domu, pro jehož vestavění se rozhodli architekti použít růžový beton a bílý carrarský mramor. Tento zakázkový designový kus byl vyroben ručně a tvoří uvnitř jedinečné místo pro útěk od každodenního stresu a příjemné vaření lahodných italských pokrmů – architekti dokonce pro tuto místnost nechali vyrobit speciální romantické příbory a nádobí. Koupelna naopak získala zcela bílý design, který dodává místnosti pocit čistoty a luxusu. Ani v ní nechybí nábytek a designové kousky na zakázku.

Architekti:ATOMAA
Rozloha:157 m²
Rok realizace:2017
Lokalita:Milán, Itálie 

Galerie

Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií

Jak se tato stavba líbí vám?

Zdroj: ATOMAA
Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články