Příklad levného bydlení i v době extrémních cen: Ubytuje až 10 lidí, téměř nulové výdaje za topení a postavené za pár korun

Tato krásná ekologická stavba byla postavena ze 4 repasovaných přepravních kontejnerů pro udržitelné bydlení. Nabízí vše, co člověk potřebuje k životu.

i Zdroj fotografie: S vědomím Matt Elkanl
i Zdroj fotografie: S vědomím Matt Elkan
i Zdroj fotografie: S vědomím Matt Elkanl
i Zdroj fotografie: S vědomím Matt Elkanl
i Zdroj fotografie: S vědomím Matt Elkanl
i Zdroj fotografie: S vědomím Matt Elkanl
i Zdroj fotografie: S vědomím Matt Elkanl
i Zdroj fotografie: S vědomím Matt Elkanl
i Zdroj fotografie: S vědomím Matt Elkanl
Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií
                   

Tento ekologický domov ze 4 repasovaných přepravních kontejnerů byl navržen tak, aby byl cenově dostupný, udržitelný a zajistil majitelům naprosto vše, co k životu potřebují. Stavba se nachází poblíž pobřeží Batemans Bay v Austrálii a je skvěle spojena s přírodou, která zde tvoří nádherné panorama – to může být pozorováno skrze prosklené společné prostory. Obývat ji může navíc až deset osob, protože nabízí dostatek místa, a to jak v interiéru, tak exteriéru.  

Naprosto vše, co člověk potřebuje

Ekologickou stavbu navrhl architekt Matt Elkan, který se chtěl zaměřit především na jedinečné zázemí pro rodiny, jež bude cenově dostupné a co nejvíce udržitelné. Dům proto nabízí pohodlné ubytování až pro 10 osob a svou rozlohou 95 metrů čtverečních dostatek místa pro každého. Ve čtyřech přepravních kontejnerech jsou umístěny prostory na spaní, kuchyň a koupelna, zatímco společné obytné a jídelní prostory byly vybudovány do proskleného prostoru, který tyto základní pilíře stavení spojuje.

iZdroj fotografie: S vědomím Matt Elkan

Toto rozložení částí domu dodává místu krásný otevřený design, ve kterém se obyvatelé mohou neustále setkávat, přičemž mají dostatek soukromí a nerušených prostor. Architekt se také rozhodl udělat co nejjednodušší vnější zateplení, aby zbytečně nezužoval vnitřek budovy. Použil proto přírodní vlnu, která místu dodává dostatek tepla. Mezi nejzajímavější atributy stavení patří také to, že byly pro povrchové úpravy použity pouze materiály s nulovým obsahem těkavých látek. Díky tomu je zde také zcela zdravé prostředí.  

Každý materiál má své místo

Během stavby domu se také architekt rozhodl, že bude většina materiálů a potřebných pomůcek ve finální verzi zcela viditelná – a to včetně šroubů. Právě tímto způsobem dodal místu poloprůmyslový vzhled, který vytváří úchvatný design prolínající se s tmavě hnědými dřevěnými prkny. Uvnitř také nechybí dostatek slunečního světla, které propouští velká rámovaná recyklovaná okna v každém kontejneru. Ta navíc otevírají pohled do nádherného prostředí a nabízí nezapomenutelné panorama. 

Hlavním cílem stavby bylo splynutí s přírodou a venkovním prostředím. Za slunečného počasí proto lze celý dům otevřít a vytvořit tak nádherný interiér propojený s okolím. Klidnou atmosféru místu dodávají také sousední rezervace a nedaleká zátoka. Obyvatelé, zejména děti, tak mají dostatek prostoru na venkovní pobíhání a sport. Níže se můžete podívat na celou videoprohlídku tohoto architektonického skvostu, která vám jej zcela přiblíží. 

Galerie

Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií

Jak dlouho byste na takovém místě zůstali vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Nečekané příznaky vysokého krevního tlaku: Když hodnota překročí 180/120 mm Hg, znecitliví ruce
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Kočka zachránila svou 73letou majitelku, která se propadla půdou až k potoku. Dovedla k ní záchranáře
Události247.cz
Události247.cz
Strach z útoků: Menšiny se bojí o své životy. Vládu to ale nezajímá
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Vrátíte se do chladného bytu a zapnete radiátor na 5? To je chyba. Je lepší pustit ho na střední stupeň a vyčkat