Dům na kopci obklopený poli: Budova složená ze dvou stodol, které jsou vzájemně vertikálně i horizontálně odsazené

Kombinovaný dům ze dvou stodol postavený na komplikovaném pozemku uprostřed polí a kopců. Jak nejlépe využít netradičních predispozic?

Rodinný dům i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií
                   

Pozemek pro stavbu tohoto domu se nacházel uprostřed malebné krajiny Malopolska na malém kopečku uprostřed dalších kopců a polí.  Aby dispozice tohoto pozemku i jeho okolí, byla využita co nejefektivněji, byla samotná stavba umístěna v severní části. To zaručilo výhledy většiny pokojů v domě i nejlepší proslunění.

Nezvyklé tvary

Dominantní tvar stavby tvoří dvě stodoly, které jsou od sebe vzájemně odsazené jak horizontálně, tak vertikálně s mírným pootočením. Architekti tuto kompozici zachovali i uvnitř celého domu.

rodinný dům iZdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski

Řešení prostoru v odsazených budovách

V přízemí domu se nachází obytná část pro denní život. Celý prostor je protkaný obrovskými okny na jižní straně, které nabízí volný průchod na terasu. Terasa je prosluněná, ale částečně také chráněna stínem z předsazené části stodoly. Web ArchDaily uvádí, že v horním patře se nachází prostor pro děti a společná ložnice, kterou bude možné oddělit ve chvíli, kdy děti povyrostou.

rodinný dům iZdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski

Přírodní materiály a barevné škály

Fasáda obou stodol je tvořena přírodními materiály s tlumenými odstíny. Dolní část je pokryta kamennými deskami, naopak horní části dominuje dřevo. Dům je zastřešen šedou kovovou střechou s drážkami.

Architekti se při stavbě věnovali také zahradním úpravám, a tak vznikl terén zapadající do okolní přírody a venkova.

Architekti:RS+ Robert Skitek.
Plocha:217 m²
Realizace:2022
Lokalita:Radziszów, Polsko

Galerie

Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií

Co říkáte na propojení dvou stodol?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články