Letohrádek na kraji lesa vzdává hold místní architektuře a historii města. Architekti použili především přírodní materiály

Tato architektura zachovává tradiční prvky a dopřává moderní životní styl. Letohrádek vytváří prostor pro různé generace a propojuje historii s budoucností.

i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Naruse Inokuma Architects, fotograf Masao Nishikawa
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio
Dalších 22 fotografií
Dalších 22 fotografií
                   

Skagenský letní dům, nacházející se v nejsevernějším bodě Dánska, se stal symbolem propojení historie s moderním životem. Inspirací pro tento nádherný letohrádek byly tradiční domy ze skagenského černého období, kdy se ohořelé dřevo z vraků lodí stalo základem místní architektury, jak uvádí i web ArchDaily. Tento architektonický klenot je dílem studia PAX Architects a spojuje minulost a současnost s vizí vytvořit prostor pro různé generace.

Architektonická inspirace historií

Stěny tohoto letního domu vás okamžitě vtáhnou do minulosti. Došková střecha a černě natřený dřevěný exteriér jsou jako okno do doby, kdy se skagenské domy stavěly z materiálů pocházejících z lodních vraků. Tato historická inspirace je však spojena s moderním designem a dohromady tvoří oku lahodící harmonický celek.

Hlavním cílem architektů bylo vytvořit prostor, ve kterém se obyvatelé budou cítit jako jedna rodina, i když každý člen může mít svůj vlastní úkryt. Propojit tři generace v jednom domě není snadný úkol, ale tato budova to dokázala. Otevřené prostory vytvořily místa pro setkávání, zatímco více odlehlé zóny nabízejí soukromí.

Souvislá střecha spojuje

Architektonicky je tento letní dům spojený jedinou šikmou střechou, která vytváří pocit jednoty. Bez ohledu na to, kde v domě se nacházíte, máte vždy pocit, že jste pod jednou střechou. Toto spojení vytváří harmonický celek. „Miluju, když je celá rodina pohromadě, to znamená i děti a prarodiče, tu energii a živost. Ale někdy jsou chvíle, kdy jsem ráda sama,“ prozradila naše čtenářka Mirka L. z Přerova. V tomto domě zvládnete obojí současně.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály PAX Architects, fotograf Coast Studio

Pro dosažení ještě většího pocitu útulnosti byla do domu zařízena speciální akustika. Tlumící akustický strop pomáhá mírnit hluk a vytvářet klidné prostředí. Odpočinkové zóny dávají prostor pro klidný relax i samotu, aniž by vás izolovaly od rodinného života. Jak vytvořit takový útulný pocit i ve vašem domě uvádí TOP.cz.

Pro zachování vizuálních spojení mezi různými částmi domu byly použity volně stojící prvky, jako je krb. Kuchyně je srdcem domu a centrálním bodem rodinného života. Je umístěna tak, aby byla snadno dostupná pro všechny. Tlusté dubové okenní rámy spojují interiér s exteriérem a zajišťují krásný výhled na okolní krajinu, podobně jako u tohoto domu, o němž jsme na adbz nedávno psali.

Ačkoli je dům místem pro rodinnou pohodu, existují i intimnější zóny, které nabízejí osobnější a útulnější atmosféru. Nižší stropy v těchto prostorách vytvářejí kontrast k otevřeným místnostem a poskytují útočiště pro chvíle soukromí. Tato budova nabízí prostor pro různé generace a propojuje minulost s budoucností. Je to místo, kde se můžete cítit součástí rodiny, a zároveň si užít klidné okamžiky ve spojení s přírodou.

Architekti:PAX Architects
Rok:2021
Rozloha:288 m²
Lokalita:Skagen, Dánsko

Galerie

Dalších 22 fotografií
Dalších 22 fotografií

Jak byste využili takový domov?

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články