Do vody k vejcím přidejte 5-10 párátek nebo lžíci octa. Už se nestane, že by popraskala
Vaření vajec je snadné: Předcházejte prasklinám s těmito překvapivými hacky – jako bonus si také usnadníte loupání.
Obsah
Už se vám někdy stalo, že vám při vaření praskla vejce? Je to běžný kuchyňský problém, ale řešení může být jednodušší, než si myslíte. Věřili byste, že řešením mohou být běžné domácí předměty, jako jsou třeba párátka nebo třeba ocet?
Proč vejce při vaření praskají
Když vložíte studená vejce do horké vody, náhlá změna teploty způsobí, že se vnitřek vejce rozpíná rychleji, než skořápka zvládne, což vede k prasknutí. Navíc prudké vaření může vejci pohazovat, takže se prostě rozbijí sama o sebe.
Přidejte do vody párátka
Možná to zní neobvykle, ale přidáním 5-10 párátek do hrnce můžete výrazně snížit pravděpodobnost jejich prasknutí. Důvod není zcela objasněn, ale někteří milovníci dokonale uvařených vajec spekulují, že dřevo nějakým způsobem absorbuje nebo přesměrovává teplo, čímž minimalizuje náhlé změny teploty. Každopádně to funguje – to jsme si v redakci ověřili. Párátka pak můžete vysušit a použít opakovaně.
Použijte lžíci octa
Použít však můžete i svého kyselého pomocníka z kuchyně. Přidáním lžíce octa do vroucí vody se totiž skořápka vajec zpevní. A pokud přece jen dojde k prasknutí, ocet pomůže bílku rychle se srazit a zabrání jeho vytékání.
Jak vařená vejce jednoduše oloupat
Ale uvařením vajec celá anabáze nekončí. Naopak, musíte je také správně oloupat. Web LoveAndLemons k tomu poskytl jednoduchý návod: „Po uvaření vejce slijte a přendejte je do velké mísy s ledovou vodou, abyste zastavili proces vaření. Než je oloupete, nechte je v ledové lázni alespoň 14 minut. Pokud neplánujete vejce hned sníst, klidně je nechte ve skořápce a uložte do lednice. Ale i kdyby tomu tak bylo, nezkracujte ledovou lázeň! Je zásadní pro zastavení procesu vaření a pozdější snadné loupání.“
Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici?
„Při správném skladování v chladničce můžete vejce uvařená natvrdo uchovávat jeden týden,“ radí web AllRecipes. „Nejlepších výsledků dosáhnete, když je ponecháte ve skořápce, dokud je nebudete připraveni sníst.“