Koupením celého kuřete ušetříte stovky korun. Naporcování na jednotlivé části zvládnete pomocí obyčejných nůžek
Celé kuře velmi snadno naporcujete, pokud budete postupovat podle tohoto jednoduchého návodu. Za chvíli máte hotovo a využijete každou jeho část.
Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější pokrmy. Nejlevnější způsob, jak si jej dopřát na různé způsoby, je zakoupit celý jeden kus a doma si ho pečlivě naporcovat. I když se některým může zdát tato činnost opravdu náročná, ve skutečnosti se jedná o velmi jednoduchý postup. Základem úspěchu je podle webu TopRecepty opravdu ostrý nůž nebo ostré nůžky. S nimi budete mít práci za chvíli hotovou.
Začněte křídly
Jelikož se kuřecí maso nevyplatí dlouhou dobu v lednici uchovávat, na což jsme upozorňovali už dříve na adbz, s jeho zpracováním příliš neotálejte. Jakmile si připravíte vhodné nástroje, pusťte se rovnou do práce. Začněte tím, že postupně odstraníte obě křídla. Řez nebo střih proveďte v kloubu, nikoliv v kosti. Nejprve křídlem pohněte, abyste dokázali kloub najít.
Pokračujte nohama
Když máte křídla odříznutá, přesuňte se do spodní části a začněte s odstříháváním stehen. V tomto případě se vyplatí postupovat podobně jako v případě křidélek. Jednoduše stehno uchopte do ruky a zahýbejte s ním tak, abyste odhalili místo kloubu. V něm proveďte řez nebo střih. Pohyb by to měl být silný a plynulý, abyste zamezili znehodnocení masa.
Jak naporcovat záda a prsa
Ve chvíli, kdy máte kuře zbavené křidélek i stehen, umístěte jej na prkýnko tak, aby krkem směřovalo dolů. Nůžkami pak jednotlivými střihy oddělte žebra od hřbetu a celý postup zopakujte i na druhé straně. Nakonec stačí oddělit od hřbetu prsa tak, že je položíte na prkénko kůží nahoru a ve dvou řezech je oddělíte. Pomocí vidličky pak snadno odstraníte i nežádoucí šlachy, jak jsme radili už dříve v článku na adbz.
Využijte každý kousek kuřete
Naporcované kuře se skvěle hodí k přípravě nejrůznějších pokrmů a navíc vám ušetří i stovky korun. Dokonce i zbytky, které na první pohled nemají příliš mnoho masa, lze podle webu MagazínRecepty ještě využít třeba k přípravě polévky, což potvrzuje i naše čtenářka Dominika R. z Trenčína: „Naporcované kuře vždy využijeme do posledního kousku. Na mase si pochutná celá rodina a zbytky s kostmi vyvařím v polévce.“ Stejným způsobem to vždy dělala i naše babička.