Domácí pizza jako z italské restaurace: Vlhkost je důležitá, hotové těsto by si mělo odpočinout
Upéct pizzu tak, aby chutnala jako na dovolené v Itálii, není nic složitého, pokud se budete držet několika rad, jež už jsou praxí vyzkoušené.
Obsah
Určitě už jste někdy během večera při sledování televize dostali neodolatelnou chuť na pizzu. Pokud už je pozdě večer, nebo jste někde mimo civilizaci, rozvoz pizzy pravděpodobně nepřipadá v úvahu. A co si tedy zkusit vyrobit vlastní domácí pizzu. Určitě si na ní pochutnáte více než na té kupované, a ještě ušetříte několik stovek za nákup té hotové.
Není pizza jako pizza
Nejrychlejší a také nejlevnější variantou je použít k výrobě pizzy obyčejné listové těsto, které zakoupíte v každém obchodě. Jako nouzové řešení pro zahnání akutní chuti je to dostačující, ale co si budeme povídat. Chuť takové pizzy se rozhodně nevyrovná té, kterou vám připraví v pizzerii. Jak tedy upéct tu pravou pizzu a pokusit se tak vyrovnat opravdovým profesionálům?
Abyste se svojí pizzou konečně mohli pochlubit i sousedům, musíte mít na paměti opravdu hodně věcí. Důležitá součást každé pizzy je samozřejmě její těsto. Nemělo by být příliš tlusté, ani příliš tenké, příliš tuhé a ani příliš křehké. Mělo by být prostě tak akorát. Základem jsou samozřejmě ingredience, jež při pečení používáte. Většina pizzařů používá například dvojnulkovou mouku, která je nejrafinovanější, takže má nejmenší nutriční hodnotu, ale výborně drží vodu, což je pro těsto velmi důležité.
Pár tipů k výrobě pizzy
1. Přílišná vlhkost škodí
Správná vlhkost je pro pizzu opravdu důležitá. Příliš suchá pizza se snadno láme, vlhká pak špatně drží tvar. Do těsta použijte vodu z kohoutku, jen pokud je opravdu dobrá. V opačném případě použijte raději vodu destilovanou. Jestliže se vám těsto nechce dělat od základu, vůbec se nemusíte bát použít instantní kvásek. Trochu si ulehčíte práci a těstu to opravdu neublíží.
2. Nejlepší těsto
Pro autentickou chuť pizzy bude nejlepší použít extra panenský olivový olej a také kvalitní mořskou sůl. Na chuti výsledné pizzy to dozajista poznáte. Hotové těsto pak nechte alespoň dvě hodiny odležet a rozhodně ho neválejte válečkem. Mohli by se uvolnit vzduchové bublinky a kůrka pak přijde o svou křupavost. Koule těsta by měla mít teplotu 15–20°C. Taková teplota umožní fermentaci a těsto bude dobře kynout.
3. Pizza základ
Recept na nejlepší základ na pizzu jen tak nenajdete. Někomu chutná rajčatová omáčka, jinému zase třeba smetanová. Na každé je něco výjimečného. Hotovou pizzu vkládejte do trouby, jen když je opravdu rozpálená, klidně až na 250 °C. Při takové teplotě pizze stačí opravdu chvilka a je hned hotová. Hotovou pizzu poznáte na první pohled, nebojte. K pečení pizzy je kromě obyčejného plechu vhodný také pečicí kámen, na němž se upeče rovnoměrně a do křupava, přesně tak, jak má být. Dobrou chuť!