Jak doopravdy správně pěstovat, sušit, a kdy sbírat mátu. Pro blahodárné účinky je nutné dodržet zásady
Na světě je jen málo lidí, kteří neznají mátu, tak oblíbená tato bylinka je. Existují ale určitá pravidla, jak ji sbírat a sušit, aby si uchovala všechny své prospěšné vlastnosti.
Máta peprná má v dnešní době spoustu využití. Ať už si z ní připravíte oblíbený nápoj, či nějakou léčivou směs. Rozhodně se neztratí na žádné zahrádce. Není náročná na pěstování a v našem klimatu skvěle prospívá. Pokud víte, jak ji správně sušit, můžete si na zimu připravit zásoby a těžit z jejich prospěšných vlastností po celý rok. V listech máty se totiž ukrývají látky, které pomáhají zmírnit svědění kůže, bolest zubů a pomáhají i při léčbě gynekologických, srdečních, střevních a žaludečních onemocnění.
Vhodná doba pro sběr máty
Na počátku jara se objevují první lístky. Ty můžete používat a připravovat si z nich čerstvý čaj. Nejsou ale vhodné k sušení. Pro takový sběr je lepší počkat alespoň do poloviny června, až rostlina pořádně vyroste a zvětší svůj objem. V červenci je vrchol její sezóny a její listy jsou největší a nejzelenější. Po celý červenec můžete mátu ořezávat dle libosti a sklízet několikrát za sezónu, pokud se rostlině daří a roste.
Mátu sbírejte výhradně za suchého počasí a ne ráno, kdy je na listech rosa. Listy by vám při sušení zhnědly a nebyly by tak krásně zelené, jako když jsou čerstvé. Na jednom místě můžete mátu pěstovat 4–5 let. Dejte pozor jen na choroby, které by vaši rostlinu mohly napadnout.
Jak usušit mátu doma
Účelem sušení je zachovat v listech máty co nejvíce léčivých vlastností i jejich vůni. Je doporučováno výhony ihned po odřezání odstranit z přímého slunce, protože sluneční paprsky můžou snížit kvalitu různých éterických olejů. Stonky s listy raději svažte do svazků a zavěste na dobře větraném místě, kde nesvítí přímé slunce. Takhle vám nasbíraná máta neshnije, ale uschne.
Pokud oddělujete listy od stonku, měli byste je sušit na tmavém místě na čistém hadříku nebo papíru a pravidelně listy obracet. Pozor ale, aby vám průvan listy nerozfoukal.
Vhodné skladování máty
Pokud mátu správně nasbíráte i nasušíte, musíte ji ještě správně uskladnit, abyste ani takto nepřišli o její poklady. Nejvhodnější způsob skladování se odvíjí od toho, kdy hodláte mátu použít. Pokud ještě ten den, stačí mátu zabalit do vlhkého ručníku. Takto ji v ledničce můžete uchovat i další 3–4 dny. Můžete ji i zmrazit, ale neoddělujte listy od stonku. Nasušené listy můžete oddělit od stonků a uzavřít je do plátěných sáčků či sklenic s pevnými víčky.
Nejen pro svou vůni je tato rostlina právem velmi ceněná. Je opravdovým pokladem zejména pro své léčivé vlastnosti. V případě zdravotních obtíží z ní můžete připravit jednoduchý čaj. Stačí jedna polévková lžíce sušené rostliny zalitá sklenicí horké vody. Nechte 10 minut louhovat a máte domácí medicínu hotovou. Pokud vás nebo vaše děti trápí vyrážky, můžete z máty připravit koupele.