Jak na dietní bramboráky: Nebudou pít tuk, když do těsta přidáte ocet
Bramboráky bývají na talířích k vidění velmi často. Jenže co si budeme povídat – jsou to taky pořádné houbičky na tuk. Ale nemusí to tak být.

Obsah článku
Brambory jsou tukové, bývají řazeny mezi zdravou zeleninu, ale stačí jim chvíle na pánvi a místo lehké večeře máme kalorickou bombu. Ano, hádáte správně – stačí usmažit bramboráky. Ale jak redakce adbz zjistila, existuje jednoduchý trik, který tenhle problém spolehlivě vyřeší.
Bramborák, co nepije olej? Jde to
Pokud se vám při slově bramborák vybaví něco nechutně nasáklého olejem, pak nejste sami. Ovšem nemusí to být pravda vždycky, jak píše magazín TOP. Existuje jedna nenápadná ingredience, která umí hotové divy. A tou je… ocet. Ano, obyčejný ocet z kuchyňské poličky.
Přidejte jednu polévkovou lžíci octa na kilo bramborového těsta a rázem se s těstem stane něco zajímavého – těsto se totiž s jeho pomocí tak trochu „naimpregnuje“, jak vysvětlují stránky Porady Interia, a tolik nenasákne tuk z pánve. Což je samozřejmě přesně to, co chceme. Finální bramboráky tak budou křupavé, voňavé, ale rozhodně ne mastné jako loňský účet za elektřinu.
Další osvědčené tipy, jak udělat bramboráky méně mastné
Používejte starší brambory – to je základ. Ty mladé jsou sice šťavnaté, ale na bramboráky příliš vodnaté. Po nastrouhání brambor z nich důkladně vymačkejte vodu – čím sušší těsto, tím méně tuku nasákne.
A nezapomeňte na smažení na dobře rozpáleném oleji. Rychlé smažení zaručí, že se bramborák zatáhne a tuk dovnitř neproteče. „Těsto vrstvěte tenké – čím tenčí placka, tím kratší čas smažení a méně tuku. A také nechte bramboráky po usmažení okapat na papírové utěrce – a klidně ji ještě před podáváním vyměňte za novou,“ přidává další tipy naše čtenářka Jana H. z Opočna.
Bramboráky z trouby
Ovšem pokud se tukům chcete vyhnout úplně, můžete bramboráky upéct v troubě na pečicím papíru s minimem oleje – výsledek sice nebude úplně stejný jako z pánve, ale pořád příjemně křupavý a rozhodně šetrnější k vašim střevům i zdraví. I tady však doporučujeme pečení spíše tenčí vrstvy – vysoká vrstva bramborákového těsta by se vám totiž vůbec nemusela propéct (nebo až za opravdu dlouhou chvíli, během čehož by okraje už nepříjemně zčernaly).
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
chalupari-zahradkari.cz
11 m