Lednička spotřebuje zbytečně víc elektřiny, pokud je do ní uloženo jídlo chvíli po dovaření

Bez ledničky si už málokdo umí život představit. Při jejím používání však lidé dělají chyby, které mohou zkrátit její životnost nebo zbytečně navyšovat spotřebu energie.

otevřená lednice i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Primárním účelem lednice je uchování potravin při nízkých teplotách, aby se zabránilo množení bakterií a prodloužila se jejich trvanlivosti. Bez lednice s mrazákem by se jen obtížně skladovaly potraviny, které v teple rychle podléhají zkáze. Při používání lednice by se však měla dodržovat určitá pravidla, aby spotřebič nespotřebovával zbytečně moc elektřiny a co nejdéle vydržel. To platí i o tom, že do lednice byste neměli ukládat teplé pokrmy, a to hned z několika důvodu.

Zóna ohrožení teploty

Když se horké jídlo vloží přímo do chladničky, může to způsobit významný problém známý jako zóna teplotního nebezpečí. Označuje rozsah teplot mezi 4–60 °C, ve které se rychle množí bakterie. Proto by v lednici měla být udržována ideálně teplota do 4 °C. Umístění teplých jídel do chladničky znamená, ze vystavíte okolní potraviny vyššímu teplotnímu rozsahu, čímž se značně zvyšuje riziko, že se v nich začnou množit nežádoucí bakterie či plísně.

I ohřívání párků se dá pokazit. Mezi nejčastější chyby patří to, že jsou vloženy přímo z lednice do studené vody

Nerovnoměrné chlazení

Lednice jsou určeny k postupnému a rovnoměrnému chlazení potravin. Umístění horkého jídla dovnitř tuto jemnou stabilitu narušuje, protože teplo způsobí nerovnoměrné chlazení. Vnější vrstvy potravin se rychle ochladí, ale vnitřní části mohou zůstat teplé po delší dobu. Tento teplotní rozdíl poskytuje ideální živnou půdu pro bakterie, což ohrožuje bezpečnost samotného teplého jídla, které do lednice dáváte.

Přetěžování lednice

Teplá jídla ukládána do lednice mohou navíc zatížit i samotný spotřebič. Chladničky jsou navrženy tak, aby účinně vyrovnávaly malé výkyvy teplot. Když však dovnitř umístíte velký horký předmět, chladicí systém musí pracovat více, aby snížil vnitřní teplotu. Tato zvýšená zátěž samozřejmě znamená vyšší spotřebu elektřiny, kromě toho ale může vést i k nadměrnému opotřebení součástí chladničky a potenciálně zkrátit její životnost. Především pokud teplá jídla ukládáte do lednice pravidelně.

jídlo v pánvi iZdroj fotografie: Freepik

Kondenzace a znehodnocení

Dalším problémem, který vzniká při vkládání teplých jídel do chladničky, je kondenzace. Když dovnitř vložíte horké jídlo, uvolňuje se pára, která může kondenzovat na povrchu chladničky a dalších blízkých potravinách. Tato vlhkost vytváří prostředí příznivé pro růst plísní, což vede k dřívějšímu zkažení potravin a potenciálním zdravotním rizikům. Vždy proto nechte jídlo před uložením do lednice vychladit na pokojovou teplotu.

.

Jak často ukládáte teplá jídla do lednice?

Zdroj: AllRecipes
Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Anna Sedláková

Zobrazit další články