Zavařování v myčce aneb Jak se vyhnout dlouhému stání u plotny

Myčka na nádobí má v mnoha domácnostech své nepostradatelné místo. Nejen, že v ní umyjete nádobí, ale můžete v ní dokonce i zavařovat.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Pokud si rádi dopřáváte různé kompoty i přes zimní měsíce, je pro vás zavařování jako dělané. Ne každý má však čas nebo chuť prostát u plotny dlouhé hodiny. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který vám zavařování vašeho oblíbeného ovoce usnadní a vy si budete moci užívat volného času v létě i výborných zavařenin a kompotů v zimě.  

Pasterizace jako účinná metoda k uchování potravin 

Pasterizace, jak se odborně nazývá zavařování, je oblíbenou činností především na venkově. Jde o metodu, kdy se vlivem vysokých teplot usmrtí mikroorganismy a prodlouží se tak trvanlivost potravin. Je to výborná alternativa k uchování potravin při sklizni, která je větší, než jste schopní sami zkonzumovat. Proto než byste plody své zahrady vyhodili nebo rozdávali všude možně, vyzkoušejte raději tuto jednoduchou a rychlou metodu pro zavaření ovoce i zeleniny.  

Usnadněte si postup zavařování jednoduše pomocí vaší myčky na nádobí. Sklenice nejdříve důkladně umyjte, poté nejlépe vyvařte a pečlivě osušte. Vložte do nich plody, které chcete konzervovat, a zalijte připraveným lákem vhodným pro danou zavařeninu. Dbejte na to, aby u hrdla sklenice zůstalo 2–3 cm volného místa. Do myčky na nádobí je vložte dnem vzhůru a nastavte program mytí mezi 60 °C a 100 °C. Do myčky v tu chvíli nevkládejte mycí tablety.  

iZdroj fotografie: Pixabay

Zavařování v myčce je jednoduché 

Pojistit si kvalitní výsledek můžete také bavlněným tamponkem namočeným v alkoholu. Pokud s ním otřete vnitřek uzávěru a okraje sklenic, můžete si být téměř jisti, že nečistoty a tuk se vám do zavařenin nedostanou a sklenice zůstanou pevně utěsněné. Po skončení programu vytáhněte sklenice z myčky na nádobí, položte na stůl opět dnem vzhůru a nechte je 24 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby už můžete sklenice bez obav otočit.  

Před uskladněním zavařenin na chladném a stinném místě zkontrolujte, zda jsou všechna víčka utěsněná správně a pevně na sklenicích drží. Pokud ano, je to známka toho, že pasterizace proběhla účinně a vy si můžete užívat kompoty a zavařeniny po dlouhé měsíce. Tuto metodu můžete využít pro zavaření bezpočtu druhů ovoce a zeleniny. Myslete však na to, že pokud se chystáte dělat kompot z tvrdších plodů, jako jsou například hrušky, nebude na škodu je před vložením do sklenice mírně povařit.   

Jak zavařujete potraviny vy?

Zdroj: HomeSteady
Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články