Dezinfekce houbičky na nádobí dá stopku mikrobům: Lázeň z octa, soli a je jako nová

Houbičku na nádobí nemusíte vyhazovat po každém použití. Stačí ji jen pořádně umýt, vydezinfikovat a může jít znovu do akce. 

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Houbička na nádobí je téměř denně využívaný nástroj pro čištění různých nečistot z hrnců a pánví. Proto si zcela určitě zaslouží zvláštní zacházení a pravidelnou údržbu, abychom si při jejím dalším používání nádobí ještě více neznečistili, než pořádně umyli. Péče o houbičku na nádobí se vám vyplatí také po finanční stránce. Určitě je lepší jednu houbičku několikrát vyčistit než neustále používat nové.  

Houbička je ráj mikrobů 

Houbička na nádobí je v přímém kontaktu s potravinami a tukem, a proto bychom ji měli čistit opravdu pravidelně. Po čase se na ní zbytky jídla usazují, což vede k rozvoji mikrobů. Její používání se tak stává spíše věcí nehygienickou. Nemělo by se proto zapomínat na pravidelné mytí ani na pravidelnou výměnu již staré houbičky.  

S dezinfekcí houbičky na nádobí není žádná velká starost. Zpravidla stačí položit ji do horké lázně a pak houbu můžete znovu použít. Nejprve ji vložte do misky a zasypte ji lžící obyčejné kuchyňské soli. Přidejte lžíci octa, a to vše zalijte vroucí vodou. Houbičku nechte 15–20 minut ve vodě odmočit. Poté ji stačí vyndat a pod tekoucí vodou opláchnout od zbytku soli a octa.  

Myčka i mikrovlnná trouba může pomoci 

Houbičku na nádobí lze také jednoduše vložit do mikrovlnné trouby a tím ji zbavit nežádoucích mikrobů. Vkládejte ji do mikrovlnky mokrou a po dobu maximálně třiceti sekund. Po vyndání bude houbička jako nová, ovšem nezapomeňte ji z mikrovlnky vyndávat raději s rukavicí na ruce. Může se stát, že bude opravdu horká, a opatrnosti není nikdy dost. Stejně jako mikrovlnná trouba poslouží i myčka na nádobí. Spolu s nádobím nechte v myčce i houbu. Po celém mycím cyklu bude zaručeně vhodná k dalšímu použití. 

houbička na nádobí v ruce iZdroj fotografie: Pexels

Dobrým nápadem na obnovu houby na nádobí je použití octa, všeobecně známého a účinného dezinfekčního prostředku, který má každý doma. Nechte houbu jednoduše namočenou na několik minut v misce s octem a poté ji pod tekoucí vodou důkladně opláchněte. Ocet má dezinfekční vlastnosti a také eliminuje pachy. Krom jiných problémů v domácnosti si tak dokáže hravě poradit i se špinavou houbou na nádobí.  

Pravidelné čištění a mytí houbičky na nádobí by měla být automatická činnost. Pokud ji budete po každém použití věnovat patřičnou péči, odstraníte zbytky jídla i tuku a vymačkáte z ní přebytečnou vodu, vydrží vám i ta nejobyčejnější houbička mnohem déle. Proč utrácet peníze, když to lze jednoduše udělat jinak a mnohem úsporněji?  

Jak dlouho používáte houbičku na nádobí než ji vyhodíte?

Zdroj: Genialne
Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články