Digestoř nestíhá? Účinný fígl, jak se rychle a snadno zbavit při smažení pachu přepáleného oleje - adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Digestoř nestíhá? Účinný fígl, jak se rychle a snadno zbavit při smažení pachu přepáleného oleje

Digestoř nestíhá? Účinný fígl, jak se rychle a snadno zbavit při smažení pachu přepáleného oleje

Řízky se smaží, olej pění, prská a přepaluje se a digestoř sice hučí, ale ani zdaleka nestíhá odstranit zápach? Poradíme, co s tím.

prepaleny olej
Zdroj fotografie: Depositphotos

Snad každý si čas od času rád pochutná na smaženém řízku, hranolkách či rybě. Jak ale zabránit tomu, aby vám tuto hostinu poté ještě celé dny připomínal zápach přepáleného oleje panující v celém příbytku? Důležitá je volba oleje na smažení. Teplota, kdy se konkretní tuk začne přepalovat, se nazývá bod zakouření a lze ji vyhledat na internetu. Pro smažení a fritování jsou vhodné tuky s vyšším bodem zakouření. Naprosto nevhodné jsou tuky panenské za studena lisované.

Vyberte vhodný tuk

Pro odstranění zápachu je důležitá také cirkulace vzduchu v místnosti. Zapnutí digestoře na nejvyšší výkon je samozřejmostí, její efekt však ještě znásobí uzavřené dveře do ostatních místností a naplno otevřené okno. Příprava smažených pokrmů většinou netrvá tak dlouho, aby došlo k výrazným tepelným ztrátám, a navíc samotná pánev či rozpálený fritovací hrnec bývají dost silným zdrojem tepla. Tento postup je tedy vhodný i při smažení v zimních měsících.

depositphotos 357262948 l 2015

Vždy používejte nový tuk. Avšak i při splnění tohoto doporučení může nastat situace, kdy se z řízků začne olupovat strouhanka, a drobečky z ní se už spálené budou lepit na řízky a zápach spáleniny se bude pomalu šířit. I tady ale existuje pomoc. Řízky obalené v trojobalu ponořte těsně před samotným smažením do osoleného a rozšlehaného vejce se lžící vody. Nezapomeňte, že olej musí mít dostatečnou teplotu, to poznáte, když pomocí vidličky kápnete do oleje vejce a ono hned vyplave na hladinu.

Kuchyňské kleště a citronová vůně

Velkým problémem pro více i méně zkušené hospodyňky je, když olej vypění. Na internetu bývá do pěnícího oleje doporučována špetka soli, kousek střídky chleba, či dokonce kousek korku. To ale nemusí vždy fungovat. Příčinou vzniku pěny je šťáva z masa, která se dostane do horkého oleje, a ta se také pak přepaluje. Pořiďte si tedy na manipulaci s masem kuchyňské kleště. Nikdy do masa na pánvi nepíchejte vidličkou.

depositphotos 54231533 l 2015

Za předpokladu, že jste postupovali podle předešlých doporučení, by neměl být po ukončení smažení ve vaší kuchyni žádný velký zápach. Nicméně i tak lze vzduch osvěžit a odstranit i jemné pachové stopy po smažení. Postačí k tomu jen malý kastrůlek, voda, citronová nebo pomerančová kůra a vonné koření jako skořice, hřebíček nebo badyán. Kuchyni necháme stále zavřenou. Kůru a koření vhodíme do vody a krátce povaříme. Roztok pak jen necháme zvolna vychladnout a zápach je pryč.

Zdroj: Food52