Koupili starou trouchnivějící stodolu zralou k demolici. Dnes z ní mají luxusní vilu za zlomek ceny

Již dlouhé roky nepoužívaná stodola byla odsouzena k zániku. Nakonec to ale dopadlo tak, že ji manželský pár přestavěl na dechberoucí bydlení.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Ulysse Lemerise Bouchard
Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií
                   

Krásný a inspirující příběh manželů, kteří polorozpadlou stodolu zachránili před zdemolováním. Svou nápaditostí a šikovností z ní vytvořili překrásné a moderní bydlení pro sebe a čtyři děti. Až nahlédnete za omšelé dřevěné trámy, nebudete se stačit divit. Těžko lze uvěřit, že ze staré stodoly vytvořili něco tak úžasného. Pro někoho obyčejná přestavba, pro jiné opravdu silný příběh.

S cílevědomostí a jasnou vizí za pět minut dvanáct

Přibližně hodinu jízdy z Montrealu manželé s dětmi zakoupili překrásný pozemek s hlavní obytnou budovou a rozpadající se stodolou. Rozhodli se, že budovu, která byla v dobrém stavu, zrekonstruují a nastěhují se do ní. Stará stodola tak dále chátrala a manželé si nebyli jistí, jak s ní naloží. Shodli se, že jakmile dokončí rekonstrukci, budou ji muset zbourat a dřevo si nechají na topení. 

Jenže stodolu si noví majitelé natolik oblíbili, že se rozhodli vdechnout jí nový život. Manželé prozradili: „Stodola má krásné osobité kouzlo, rustikální vzhled a bylo nám líto ji srovnat se zemí, proto jsme se rozhodli k druhé rekonstrukci. Tato byla obsáhlejší a nákladnější, ale vyplatila se.” Zdlouhavá a náročná práce si jistě zaslouží poklonu.

Obal stodoly zůstal zachován

Stará a polorozpadlá stodola se nacházela v těsné blízkosti nově zrekonstruovaného domu, vybudovaného v devatenáctém století. Proměna stodoly měla zaručit vzhled venkovského a industriálně skandinávského stylu. Její obložení se již rozpadalo, dřevěná prkna začala hnít, ale hlavní trámy, tedy konstrukce stodoly, zůstaly neponičené. 

Struktura tedy zůstala zachována a od tohoto aspektu se manželé odvíjeli. Čekala je obsáhlá a těžká práce. Obložení strhali, stodolu podřezali a přesunuli pomocí kolejnic o malý kus dál. Díky tomu si získala pevné betonové základy na rovném povrchu, což je jistě důležité pro vyšší životnost a odolnost vůči větrům. 

Dvoupatrový dům pro vícečlennou rodinu

Zvenku zůstala stodola tvarově nezměněná. Zachoval se její tradiční tvar i s nepravidelně tvarovanou střechou. To platí i pro použitý materiál. Mimo betonových základů a kovové střechy je celý dům ze dřeva. Původní stodola byla vystavěná do výšky a jelikož majitelé zachovali celou strukturu stavby bez změny, díky výšce vznikl dům o dvou patrech.   

Prvním obytným patrem je obývací pokoj, který má více možností vstupu. Je jím schodiště v přízemí, u terasy nebo vstup po mostku, který je umístěn z druhé strany domu. Díky více možnostem vstupu do obývacího pokoje je jeho interiér propojen s přírodou. Naopak do přízemí budovy je možné vstoupit po květinami lemované cestičce, na jejímž konci se nachází vstupní dveře. 

Společné prostory jsou ideální pro setkání celé rodiny

Přízemí, dýchající osobitý styl, slouží k uložení všech potřebných věcí. Nachází se zde i prádelna se sušičkou. Po zmiňovaných schodech se dá projít i do obývacího pokoje. První patro je přímo úchvatné. Otevřený prostor doplňuje jen jediná zeď s dveřmi, kterou je chráněno soukromí na toaletě. Přes úzký můstek vejdete do kuchyně, která je propojená s jídelnou. Součástí je i velká terasa, na které v letním období rodina ráda hoduje při obědě či snídani.

Obrovská okna dodají pocit svěžesti

Horní patro je přesným opakem těch ostatních. Jedná se o místnosti, které slouží ke spánku, hygieně a odpočinku. Zajistit mají soukromí a pohodlí. Patro obsahuje ložnice a tři koupelny. Místnosti jsou světlé, laděné ve stejném stylu. V prostorech byl použita vinylová podlaha a nosná konstrukce domu byla ponechána, aby vytvářela osobité kouzlo rustiku. To se jistě povedlo, posuďte sami.

Čelní stěna, za kterou se nachází jídelní prostory se vstupem na terasu, je vizuálně otevřená díky obrovským terasovým dveřím, nad kterými se nachází velké osmidílné okno. Celý dům působí vzdušně a čistě. Nabízí tak neustálý kontakt s nádhernou a nedotčenou přírodou. Jakmile byla rekonstrukce dokončena, majitelé byli tak nadšení, že se rozhodli do stodoly přestěhovat. I přesto, že měli zrekonstruovaný dům o pár metrů dále.    

Co říkáte na proměnu, kterou majitelé dokázali? Vnímáte i nějaké nevýhody takového bydlení?

Zdroj: Curbed, The Star

Galerie

Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články