Kuchyně z 90. let už potřebovala rekonstrukci jako sůl. Majitelé si dali záležet, aby vyhovovala potřebám dvougenerační rodiny

Architekt vymyslel úžasnou přestavbu kuchyně, aby splňovala podmínky pro dvougenerační rodinu. Jednoduchost a čistý design byly v hlavní roli.

i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
i Zdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan
Dalších 19 fotografií
Dalších 19 fotografií
                   

Dvougenerační rodina se rozhodla pro renovaci svého třípokojového bytu. Během minulých let různým tempem postupně rekonstruovali pokoje. Nyní přišla řada i na kuchyň, která byla z 90. let a pořádnou proměnu už si rozhodně zasloužila. Ta byla provedena podle návrhu architekta Viktora Stefana. Plocha kuchyně je pouze 10 m². Není tedy úplně malá, majitelé ovšem nedokázali prostor funkčně vyčlenit. Bránilo v tom hlavně vyčnívající větrací potrubí, jež se nachází v blízkosti vchodu.

Jak si designéři poradili

Designéři studia ToTaste si ovšem poradili a velmi rozumně využili každý centimetr prostoru. Navíc zorganizovali mnoho úložného prostoru, přičemž dispozice kuchyně se nezměnily. Nejprve odstranili všechny staré nátěry a vyměnili elektrické rozvody. Stěnu pak srovnali a omítli. Následovala podlaha s vytápěním ve formě rohoží, takže celá plocha kuchyně je vytopena rovnoměrně.

iZdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan

Pak přišla na řadu výměna okna, dveří a topného systému. Na stěny byl aplikován dokončovací tmel a základní nátěr. Část stěny dostala ozdoby v podobě mramorovaných porcelánových plátů, na podlahu byla položena keramická dlažba. Po dokončení této „špinavé fáze“ přišel čas na fresky na stropě imitující dřevo. Designéři následně natřeli stěny bílou barvou, jídelní kout získal dřevěný stůl s diagonální starou dubovou deskou a na obě strany byla umístěna velká zrcadla.

Zcela nový kuchyňský prostor

Díky zrcadlům vypadá kuchyně nejen originálně, ale vizuálně je také mnohem větší. Stěna u dveří byla ozdobena, ventilace proražena. Byla sem umístěna nová lednice a mezipatrové skříně s dostatkem úložného prostoru. Protože se velké množství skříní nachází u stěny naproti oknu, bylo rozhodnuto dát do pracovního prostoru jen jednu závěsnou skříňku. Ta se stala jakýmsi uměleckým předmětem. Tento postup dává vizuální prostor a „vzduch“.

iZdroj fotografie: S vědomím Viktor Stefan

Ukrývá navíc digestoř a také poličky. Stolová deska se rozšířila i na parapet, a vytváří tak další pracovní plochu. Krásné jsou také osvětlovací systémy, první z nich je vyroben z pěti jutových lodních lan. Každé z nich bylo ručně propleteno drátem a vybaveno LED lampami. Ty se nezahřívají a lana lze shromáždit v jednom svazku nebo rozmístit po celé místnosti. Na stropě je namontováno mnoho kroužků, kam lze tato svítidla zavěsit.

Nejen lany lze svítit

Druhou možností jsou stropní hliníková bodová světla s otočnými LED lampami. Ta jsou pro pracovní prostor primárním zdrojem osvětlení. Do třetice jsou tu LED pásky nad dvířky závěsných skříněk a kolem nich. Mnoho dřevěného povrchu, přírodní materiály a malované keramické talíře, dále jutová lana, pestré barvy, a dokonce plovoucí zeleninová zahrádka u okna – to všechno společně vypadá jednoduše nádherně.

Skutečně originálně působí také jídelní sestava. Stůl je z dřevěné desky na kovovém rámu a síťované židle nádherně zapadají do celkového interiéru. Majitelé jsou s výsledkem této proměny samozřejmě vysoce spokojeni.

Jak starou kuchyni jste rekonstruovali vy?

Zdroj: HomeBuilding

Galerie

Dalších 19 fotografií
Dalších 19 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Zobrazit další články