Banány patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Bohužel však nevydrží dlouho čerstvé jako třeba jablka nebo citrusy. S pomocí celofánu prodloužíte jejich životnost.
Když přinesete banány z obchodu domů a položíte je na kuchyňskou linku, změní po pár dnech svoji barvu. Na vině může být jejich kvalita, ale měli byste vědět, že je tento proces přirozený, protože změnou prostředí rychleji dozrávají. Skladování banánů je složité, ale ne nemožné. Existují hned dvě metody, díky nimž prodloužíte životnost banánů až na 8 dní. Nehledejte v tom nic záhadného, jedná se o jednoduchou vychytávku.
V teple banány rychle dozrávají
Po 2–3 dnech začnou banány hnědnout, objevují se na nich nepěkné fleky a zejména děti jejich konzumaci odmítají. Je to tím, že jsou v teple, protože v žádné domácnosti neexistují stejné podmínky jako ve skladech obchodů. Banány produkují ethylen a urychlují také dozrávání ostatního ovoce. Nikdy je nedávejte vedle jablek nebo citrusů, umístěte je raději k zeleným rajčatům.
Nevyhazujte banánové slupky. Jedinečné hnojivo, které z nich lze vyrobit, je to nejlepší, co můžete svým rostlinám dopřát.…
více
Když je v hlavní roli vláknina
Někteří lidé preferují banány se zelenou slupkou, jiní milují přezrálé plody. Možná jste nevěděli, že zelené banány jsou jako stvořené pro správný chod střev, protože obsahují rezistentní škrob. Tento typ banánů vyhledávají především diabetici. Naopak přezrálé žluté ovoce se pyšní obsahem rozpustné vlákniny. Jestliže máte přes den hlad, tak vás tyto banány zasytí a dodají vám potřebné množství energie. Jsou rovněž vhodné do těsta při pečení.
Vezměte si na pomoc celofán
Jestliže nepatříte k milovníkům přezrálých banánů nebo chcete jejich životnost jednoduše pouze prodloužit, držte se tohoto postupu:
Nejdříve musíte oddělit jednotlivé kusy ovoce ze svazku.
Připravte si celofán a nastříhejte ho na cca 10centimetrové kousky.
Konec každého banánu zabalte celofánem a pečlivě ho přilněte.
Takto chráněné banány skladujte na chladném stinném místě.
Provázek je skvělý pomocník
Nemáte-li po ruce celofán, použijte provázek. V tomto případě banány neoddělujte, naopak je všechny zavěste na provázek. Jakmile nebudou v kontaktu s povrchem, bude se ethylen, který produkují, více rozptylovat do okolí. Díky tomu zamezíte jejich rychlému zrání a banány déle vydrží. Někdo skladuje banány v ledničce, což je možné, ale poté nejsou tak chutné a změní svoji strukturu. Raději je nakrájejte na kolečka a zamrazte.