Když dojde při pečení máslo, nemusíte se hned hnát do obchodu pro nové. Je několik způsobů, jak tento tuk nahradit.
Pokud jste hospodyňka a ráda čas od času něco dobrého napečete, položte si ruku na srdce. Kolikrát se vám stalo, že jste něco kuchtila, a chyběla vám ingredience nebo dvě, které jste musela kompenzovat? Zřejmě už víte, jak nahradit prášek do pečiva, a sice tak, že postačí soda bikarbona. Co však třeba máslo? Ano, každé z vás se jako vhodná náhražka zřejmě vybaví margarín. Je to jedna z možností, ale máslo lze nahradit i jinými a zdravějšími alternativami. Stačí dodržet množství předepsané v receptu u ingrediencí níže.
Slunečnicový olej
Slunečnicový olej je jednou z levnějších a dostupnějších možností, jak lze máslo v kuchyni při pečení nahradit. Pokud zjistíte, že nemáte máslo, neváhejte a klidně jej vyměňte za tento olej v poměru 1:1. Věřte, že váš manžel a děti určitě nepoznají rozdíl.
Ovocné pyré
Jeden z méně tradičních způsobů, jak nahradit chybějící máslo (a který by vás možná vůbec nenapadl), je použití ovocného pyré. Ovoce jako banány nebo jablka, ale i taková tykev Hokkaido, mohou posloužit jako vhodné a zároveň zdravější náhražky másla.
- Jablečné pyré – Pro maminky, které někdy připravovaly přesnídávku pro své batole, to zřejmě není nic nového. Jablka umyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ty pak vložte do hrnce s vodou a za stálého míchání povařte, dokud jablka nezměknou a část vody se nevypaří. Pak už jenom obsah hrnce rozmixujte nadrobno a máte hotovo.
- Banánové pyré – Připravíte jej tak, že oloupané banány nakrájíte na menší části a mixérem nebo vidličkou je pak rozdrtíte na úplně hladkou kaši.
- Dýňové pyré – Jeho příprava je podobná tomu jablečnému. Oloupanou dýni nakrájejte na menší kostičky, které pak vhoďte do hrnce s vroucí vodou. Vařte na mírném ohni a občas promíchejte. Když už bude dýně měkká, což se dá zkontrolovat tak, že vám do ní půjde lehce zabodnout vidlička nebo nožík, vložte ji do mixéru a rozemelte na kaši. Vzniklou kaší pak můžete nahradit máslo v sušenkách, chlebu nebo koláči.
Škrob
Máslo lze nahradit i použitím škrobu, který smícháte s vodou v poměru 1:2. Tuto směs pořádně promíchejte a povařte 5 minut za stálého míchání. Dostanete hladkou směs. Nechte ji vychladnout, a pak ji můžete s klidným svědomím přidat do těsta místo másla.
Jaké náhrady za ingredience v receptech na pečení jste dělali vy?