Zápach ze zavařovacích sklenic dostane kávová sedlina či lžička jedlé sody

Zavařování patří mezi nejoblíbenější způsoby uchování plodin. Odstranit nepříjemný odér ze zavařovacích sklenic pomůže soda, prášek do pečiva i káva.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Zavařování má v Česku velkou tradici, obzvláště v letním období, kdy je nadbytek plodin, které není možné ihned zkonzumovat. Zdaleka ne každé ovoce či zelenina se hodí k uchování v mrazáku, nehledě na fakt, že jen málokdo disponuje takovým množstvím volného prostoru. Zavařování je tedy ideální způsob, jak suroviny zpracovat, zachovat vitamíny a živiny a zároveň šetřit místem. Zavařovací sklenice se dají bez obav používat opakovaně. Někdy ale zkrátka už nevoní novotou, a naopak nachytají pachy předchozích zavařenin.

Zavařovací sklenice budou jako nové

Vydávají-li zavařovací sklenice nepříjemný odér, zasáhněte dříve, než je opět použijete. Jednoduchým, rychlým, levným, a především účinným řešením je využití jedlé sody. Ta výborně pohlcuje pachy, a to jak například v lednici, tak i ve sklenicích. Do sklenice přidejte lžičku sody, zalijte teplou vodou a nechte sodu účinkovat po dobu asi 20 minut. Obsah poté vylijte a sklenici vyčistěte saponátem. Jedlou sodu lze nahradit i práškem do pečiva, který má podobné účinky.

Zápach zmizí i pomocí kávy

Podobný účinek jako jedlá soda či prášek do pečiva má ale také kávová sedlina. Káva je známá tím, že dobře pohlcuje pachy, často se proto používá i například v parfumeriích. Je možné využít kávovou sedlinu či celá kávová zrna i na provonění domácnosti, postačí je dát do misek například na parapet či do plátěných sáčků a rozmístit po domě. Obydlí bude jemně a nevtíravě vonět. Pomůže ale i se zápachem uvnitř zavařovací sklenice. Do sklenice dejte kávu a jedlou sodu, zakryjte a nechte 15 minut působit. Zápach tak zmizí.

Uvařená káva a kávová zrna na stole iZdroj fotografie: Piqsels
Kávová zrna či sedlina také pohlcují zápach

Pokud ovšem nemáte zrovna k dispozici žádnou z uvedených ingrediencí, nezoufejte. Je ještě jeden způsob, jak se se zápachem uvnitř zavařovacích sklenic vypořádat. Najdete-li mezi léky živočišné uhlí, máte vyhráno. Tento přípravek je používán při průjmových onemocněních, ale funguje i jako výborný pohlcovač pachů. Rozdrťte 2–3 tablety uhlí a nařeďte je v několika litrech vody. Do této lázně ponořte sklenice přes noc a další den je umyjte saponátem na mytí nádobí.

Jak správně zavařovat

Příprava na zavařování zabere poměrně hodně času, a když se potom obsah některé sklenice zkazí, určitě vás to mrzí kvůli kvalitě surovin a úsilí, které jste tomuto úkonu věnovali. Základ správného zavařování spočívá ve špičkové hygieně. Pokud se do sklenice dostane nečistota, začne kvasný proces a celá sklenice je poté nepoužitelná. Sklenice vždy sterilizujte, ať už vroucí vodou v dřezu, nebo například v mikrovlnné troubě.

Před zavařováním se vyplatí věnovat pozornost výběru víčka: Detaily jako chemická odolnost či těsnění ovlivní výsledek

Dalším důležitým komponentem jsou víčka. Ideální je kupovat vždy nová a mít tak jistotu, že nejsou poškozená. I ta je ovšem nutné sterilizovat. Zavařovat je možné ve velkém hrnci s teploměrem, v troubě, myčce na nádobí či mikrovlnné troubě. Pokud u zavařování nechcete trávit více času, než je nezbytně nutné, a stále hlídat teplotu, zvažte zakoupení zavařovacího hrnce, který má velký objem, takže do něj snadno naskládáte spoustu sklenic a sám si hlídá teplotu i čas.

Jak připravujete sklenice na zavařování?

Zdroj: NášDům
Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články