Jak dostat zápach česneku z rukou: Znalé hospodyňky se ho zbavují kávovou sedlinou

Česnek je vyhledávanou surovinou při vaření. Jakmile si však nevezmete rukavice, budou vám po něm páchnout dlaně a prsty ještě pěkně dlouho. Existuje ale i jiné řešení.

Loupání česneku i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Česnek je neocenitelným pomocníkem v kuchyni. Má specifickou chuť i aroma, které každý pokrm dokáže povznést na zcela jinou úroveň. Navíc je tento zázrak přírody bohatý na zdraví prospěšné živiny. Obsahuje vitamíny A, B, C a E, přes třicet sloučenin síry, aminokyseliny, germanium, vápník, měď, železo, draslík, hořčík, selen, zinek. Přestože jeho pozitivní přínosy jsou neuvěřitelné, jistou stinnou stránku má také. Štiplavý zápach, kterého se jen tak nezbavíte.

Za intenzivní aroma mohou sirné sloučeniny

Jakmile s česnekem začnete pracovat, máte problém. V podstatě stačí, když se pustíte do obyčejného loupání stroužků, a ruce vám budou opravdu nepříjemně zapáchat. Vypořádat se s pachovými stopami po česneku je ale pořádný oříšek. Zapomeňte na to, že si ruce umyjete obvyklým způsobem mýdlem a vodou. Odolný odér z nich tak jednoduše nedostanete. Dokonce i když si ruce namažete voňavým krémem, dříve nebo později ucítíte česnek.

Slupky z česneku a cibule se vyplatí uchovávat: Odpudí svilušky i mšice, ale umí také prodloužit čerstvost zeleniny

Specifické a velmi intenzivní aroma česneku má na svědomí vysoký obsah sirných sloučenin, především éterického oleje alicinu. Ten obsahuje třeba i cibule, medvědí česnek nebo pažitka. Když s česnekem budete v kuchyni pracovat, můžete použít latexové hygienické rukavice, abyste ruce před zápachem ochránili. Sice to nebude příliš komfortní, ale svůj účel to splní. Někteří lidé ale rukavice při vaření prostě nesnesou.

Se zápachem zatočí obyčejný lógr

Existuje ale jiné a vysoce efektivní řešení, jak můžete česnek loupat, krájet nebo třít, a přitom se nemuset bát, že vám budou ruce páchnout ještě týden. Vsaďte na šikovné triky zkušených hospodyněk. S neodbytným aroma po česneku si totiž hravě poradí surovina, kterou jistě máte doma po ruce. Jen vás nenapadlo, že vám může vytrhnout trn z paty zrovna v boji s česnekovým odérem. Dlaně vám během vteřiny přestanou páchnout, a navíc neutratíte ani korunu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Výtečným pomocníkem v boji proti vtíravému česnekovému zápachu je totiž obyčejná kávová sedlina. Většinou končí v odpadkovém koši. Jenže když si lógrem potřete ruce, snadno a rychle se zbavíte v podstatě jakéhokoli zápachu. Můžete sedlinou potřít i prkénko, na kterém jste česnek krájeli. V domácnosti obecně lze zápach po česneku potlačit také například pomerančovým nebo citronovým esenciálním olejem.

Jaké triky používáte na odstranění zápachu po česneku?

Zdroj: TasteOfHome
Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Zobrazit další články