Slupky z česneku a cibule se vyplatí uchovávat: Odpudí svilušky i mšice, ale umí také prodloužit čerstvost zeleniny

Česnek a cibule jsou nesmírně hodnotné suroviny. Stejně tak i jejich slupky se nevyplácí vyhazovat, zbaví vás škůdců i hmyzího bodnutí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Někdy je dobré se zamyslet nad tím, kolik věcí se vyhazuje. Je to často opravdu velké množství a kolikrát by vás možná ani nenapadlo, že zbytky, které už automaticky vyhazujete do koše, mohou mít další uplatnění. Jednou takovou zbytkovou věcí mohou být i cibulové či česnekové slupky. V lepším případě končí na kompostu, v tom horším v komunálním odpadu. Brzy ale zjistíte, že jste dosud vyhazovali nesmírně hodnotnou část suroviny, jež má spoustu dalšího využití.

Ekologická zbraň na rostlinné škůdce

Česnek i cibule patří mezi suroviny, které se řadí mezi přírodní antibiotika. Pro své složení bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a silice se dokážou vypořádat se začínajícím nachlazením či mykózou, jeho konzumací v syrovém stavu ale můžete vylepšit stav kardiovaskulárního systému, snížit hladinu cholesterolu, zamezit kornatění cév či snížit riziko osteoporózy. Stejně jako jsou tyto plodiny více než přínosné pro zdraví lidí, rozhodně přispívají ke zlepšení stavu rostlin.

Syrový či granulovaný česnek můžete dát preventivně přímo do květináče, a odlákat tak škůdce. Stejně dobře fungují například i banánové slupky. Pokud se ale mšice, svilušky či jiný druh škůdce už objevil, je potřeba zasáhnout co nejrychleji. V první řadě je dobré rostlinu opláchnout, a zbavit ji tak napadení. Připravte si také účinný postřik ze slupek cibule a česneku. Slupky zalijte vodou a nechte 4 dny odstát. Tímto silným přecezeným roztokem poté pomocí rozprašovače postříkejte celou rostlinu několikrát týdně.

Slupky prodlužují životnost ovoce a zeleniny

Pokud skladujete ovoce a zeleninu v suché spižírně, jistě sami dobře víte, jak rychle mohou podléhat hnilobě. I v tomto případě jistě oceníte sílu česnekových slupek. Ty totiž dokážou hnilobný proces zpomalit, a prodloužit tak jejich životnost. Tento trik je velmi jednoduchý a zabere vám sotva pár vteřin. Ovoce a zeleninu stačí pouze posypat slupkami, které do sebe natáhnou choroboplodné zárodky. A vaše ovoce a zelenina vydrží déle čerstvé.

česnek iZdroj fotografie: Depositphotos

Česnekové slupky využijte i v péči o pleť. Obzvláště v letním období hrozí nepříjemné svědivé štípnutí hmyzem. Takto podrážděné místo na pokožce můžete ošetřit česnekovým odvarem, který zmírní svědění a pokožku zahojí. Slupky vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte 15 minut vařit. Poté nechte 12 hodin vylouhovat a přeceďte. Cibule společně s hřebíčkem je pak výborným levným repelentem, který spolehlivě odežene všechny otravné mouchy a další hmyz z vašeho balkonu či terasy.

Jaký je váš osvědčený trik na mšice a další škůdce?

Zdroj: TimesOfIndia
Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články