Hrnec na pomalou přípravu jídel lze lehce vyčistit | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Připečené nečistoty v pomalém hrnci: 4 způsoby, jak ho šetrně a levně vyčistit, když houba nestačí

Připečené nečistoty v pomalém hrnci: 4 způsoby, jak ho šetrně a levně vyčistit, když houba nestačí

Stačí na to jít chytře a zanesený pomalý hrnec bude zase jako nový. Léty osvědčené postupy vychází doslova na pár korun a vyžadují minimální úsilí.

pomaly hrnec cisteni
Zdroj fotografie: iStock

Jedním z produktů, který připravuje jídlo pomalu se zachováním všech chutí a živin, je pomalý hrnec. Jeho popularita v současné době hodně vzrostla. Trhané vepřové, pečená kachna, guláš nebo třeba přepuštěné máslo. Všechny tyto a mnoho dalších pokrmů mohou způsobit, že váš pomalý hrnec se zašpiní a usazeniny nejdou dolů jen obyčejným drhnutím. Jak se jich tedy účinně zbavit?

Účinná směs octa a jedlé sody

Naplňte pomalý hrnec vodou těsně nad rysku nečistot ze zbylého jídla. Pro objem 3 litrů přidejte půl šálku destilovaného bílého octa a stejné množství jedlé sody, pro větší variantu pomalého hrnce použijte jeden celý šálek octa a stejné množství jedlé sody. Nechte bublinky doznít a poté přidejte ještě sodu.

Přikryjte a nastavte na nejnižší stupeň ohřevu na jednu až čtyři hodiny. Nechte vložku pomalého hrnce vychladnout a umyjte ji ještě ve dřezu teplou mýdlovou vodou. Položte ji na pult, aby uschla. Pokud je hrnec jen mírně špinavý, dokonce i samotná mýdlová voda jde použít obdobně. Stačí ji jen nechat vařit na nejnižším stupni ohřevu alespoň dvě hodiny a pak už jen opláchnout.

Amoniak účinně vyčistí váš hrnec

Pokud je váš pomalý hrnec hodně zanesen špínou a mastnotou a máte obavy, že obyčejná jedlá soda by si se špínou nemusela poradit, vyzkoušejte amoniak. Naplňte malou misku čpavkem neboli amoniakem a umístěte ji na dno pomalého hrnce, ale nezapomeňte předtím vyndat vložku. Nasaďte víko a nechte působit.

Namáčení pomalého hrnce za účelem čištění
Zdroj fotografie: Depositphotos

Veškerou práci za vás udělají výpary čpavku. Nechte to přes noc odležet a na druhý den misku vyndejte, vylijte čpavek a veškerou špínu setřete. Pokud váš pomalý hrnec ještě obsahuje nějaké zbytky nečistot, obvykle kolem horního okraje, použijte k jejich vydrhnutí pastu, kterou si připravíte ze směsi peroxidu vodíku a jedlé sody v poměru 1:1.

Jaké triky používáte na vyčištění pomalého hrnce vy?

Zdroj: TheSpruce