Vařené brambory jako mistrovský pokrm? Kurkuma jim dodá barvu, chuť a vůni. Vyplatí se také přidat olej
Proměňte vařené brambory v gurmánský zážitek s kurkumou a několika dalšími jednoduchými ingrediencemi. Je to snadné.
Vařené brambory jsou něčím tak všedním, že většině z nás už ani nestojí za řeč. Ovšem s několika jednoduchými přísadami se mohou proměnit v jídlo plné barev, vůně a mnohem lepší chuti. Prokouknou natolik, že se rychle stanou hvězdou každého menu.
Kouzlo kurkumy: Barva a jemná chuť
Přidání kurkumy pro barvu je prvním krokem k přeměně vařených brambor z fádního každodenního jídla na vizuálně působivou a chutnou hvězdu vašeho jídelníčku, jak radí web TheSpruce. Stačit vám bude jen jedna čajová lžička kurkumy, díky níž se tahle všední zelenina zbarví nádherně do zlatova. A jako bonus jim propůjčí i jemnou zemitou chuť.
„Pro nejlepší výsledky ji přidejte během posledních 10 minut vaření. Když ji přidáte dřív, mohly by vám brambory zhořknout. Já osobně ji dávám i do vývaru. Stačí špetka a bude tak sytě zabarvený, jako kdybyste ho hodiny táhli na plotně,“ radí čtenářka Jitka K. z Brna, která nás na tenhle trik upozornila.
Česnek pro posílení aroma a chuti
Zatímco kurkuma dodává bramborám krásnou barvu, česnek se zase postará o jejich neodolatelné aroma. Stačí k nim vhodit stroužek hned na začátku vaření a uvidíte, jak se jejich chuť prohloubí a zpestří. Pak už jim k dokonalosti stačí jen sůl, což potvrzují i stránky TheVibrantCook.
Olej pomůže s vařením
Ale v zásobě máme ještě jeden trik. Věděli jste, že trocha oleje může způsobit, že se vaše brambory uvaří rychleji? A kdyby jen to – do vínku navíc získají i hedvábnou, jemnou texturu, díky níž vám sklouznou do krku doslova samy. A jak to funguje? S tím nám poradil profesionální kuchař Lukáš K. z Olomouce. „Přidáním 1–2 čajových lžiček oleje do vroucí vody vytvoříte na povrchu vody tenkou vrstvu. Ta pomáhá udržet teplo, čímž se mírně zrychlí proces vaření, a na brambory jako takové to bude mít báječný vliv. Já dávám olej olivový, ale klidně použijte jakýkoli rostlinný.“