Vařené brambory, jak je neznáte: Přidejte 2 ingredience a smlsnete si
adbz.cz » Hobby » Vařené brambory jako mistrovský pokrm? Kurkuma jim dodá barvu, chuť a vůni. Vyplatí se také přidat olej

Vařené brambory jako mistrovský pokrm? Kurkuma jim dodá barvu, chuť a vůni. Vyplatí se také přidat olej

Proměňte vařené brambory v gurmánský zážitek s kurkumou a několika dalšími jednoduchými ingrediencemi. Je to snadné.

Vařené brambory jako mistrovský pokrm? Kurkuma jim dodá barvu, chuť a vůni. Vyplatí se také přidat olej
Zdroj fotografie: Pixabay

Vařené brambory jsou něčím tak všedním, že většině z nás už ani nestojí za řeč. Ovšem s několika jednoduchými přísadami se mohou proměnit v jídlo plné barev, vůně a mnohem lepší chuti. Prokouknou natolik, že se rychle stanou hvězdou každého menu.

Kouzlo kurkumy: Barva a jemná chuť

Přidání kurkumy pro barvu je prvním krokem k přeměně vařených brambor z fádního každodenního jídla na vizuálně působivou a chutnou hvězdu vašeho jídelníčku, jak radí web TheSpruce. Stačit vám bude jen jedna čajová lžička kurkumy, díky níž se tahle všední zelenina zbarví nádherně do zlatova. A jako bonus jim propůjčí i jemnou zemitou chuť.

Vařené brambory, jak je neznáte: Přidejte 2 ingredience a smlsnete si
Zdroj fotografie: Pixabay
Proč vařit brambory jen tak, když z nich můžete vytvořit mistrovské dílo. A to jen s kurkumou, česnekem a olejem.

Pro nejlepší výsledky ji přidejte během posledních 10 minut vaření. Když ji přidáte dřív, mohly by vám brambory zhořknout. Já osobně ji dávám i do vývaru. Stačí špetka a bude tak sytě zabarvený, jako kdybyste ho hodiny táhli na plotně,“ radí čtenářka Jitka K. z Brna, která nás na tenhle trik upozornila.

Česnek pro posílení aroma a chuti

Zatímco kurkuma dodává bramborám krásnou barvu, česnek se zase postará o jejich neodolatelné aroma. Stačí k nim vhodit stroužek hned na začátku vaření a uvidíte, jak se jejich chuť prohloubí a zpestří. Pak už jim k dokonalosti stačí jen sůl, což potvrzují i stránky TheVibrantCook.

Vařené brambory, jak je neznáte: Přidejte 2 ingredience a smlsnete si
Zdroj fotografie: Pixabay
Vařené brambory, jak je neznáte: Přidejte 2 ingredience a smlsnete si.

Olej pomůže s vařením

Ale v zásobě máme ještě jeden trik. Věděli jste, že trocha oleje může způsobit, že se vaše brambory uvaří rychleji? A kdyby jen to – do vínku navíc získají i hedvábnou, jemnou texturu, díky níž vám sklouznou do krku doslova samy. A jak to funguje? S tím nám poradil profesionální kuchař Lukáš K. z Olomouce. „Přidáním 1–2 čajových lžiček oleje do vroucí vody vytvoříte na povrchu vody tenkou vrstvu. Ta pomáhá udržet teplo, čímž se mírně zrychlí proces vaření, a na brambory jako takové to bude mít báječný vliv. Já dávám olej olivový, ale klidně použijte jakýkoli rostlinný.“