Chytře, nikoli obtížně: Zaneprázdněná maminka ukázala fígl, jak dokonale vyčistit troubu za 5 minut
Každý chce mít svou domácnost pokud možno uklizenou, čistou a taky přehlednou. Proto pravidelně vysáváme, vytíráme podlahu a utíráme prach ze všech povrchů.
Obsah
Dále čistíme toaletu a mnoho dalších místeček. Několikrát do roka se ovšem přihlásí také nevyhnutelný hlubší úklid. A mezi místa, která si takový zákrok zaslouží, patří nepochybně trouba. S tou si však mnoho lidí neví moc rady, případně volí zbytečně komplikované postupy. Naštěstí ale existuje trik, který se v poslední době těší mimořádné oblibě. S jeho pomocí budete mít i mastnou a zanesenou troubu opět čistou jen za 5 minut.
Jako vždy je nejlepší prevence
Vůbec nejlepší metodou čištění čehokoli je předcházet samotnému vzniku skvrn. Tedy lehce otřít troubu po každém pečení. Na to nebudete potřebovat žádné agresivní prostředky, tímto způsobem vám nevzniknou připečené usazeniny ani odolná vrstva mastnoty. Vynikajícím nástrojem je v tomto ohledu také poklop na pekáč či jakoukoli nádobu, kterou do trouby dáváte. Pozorujte, jak se nádoby během pečení chovají, a odstraňte případné další úniky do prostoru.
V případě nutnosti zákroku mějte po ruce sodu
Jestli je špína v troubě moc odolná, případně prostě nemáte čas ji umýt po každém pečení, pomůže vám několik jednoduchých triků. V první linii obrany mějte vždycky po ruce jedlou sodu. Do trochy tohoto prášku přidejte šťávu z citronu, aby vznikla hustá pěna. Tu pak naberte na houbičku a pečlivě vyčistěte celou troubu. Jedlá soda je velmi dobrý brusný čistič, který přitom nepoškrábe ani jemné povrchy.
Směs nechte uvnitř trouby nějakou dobu působit a pak otřete běžnou mokrou houbičkou.
Dalším pomocníkem je také ocet
Někdy mohou i uvedené postupy selhat, ale ještě je tu ocet. Ten spolehlivě odstraňuje mastnotu, vodní kámen i mnoho jiných usazenin. A stejně, jako se osvědčil při očistě varné konvice nebo třeba žehličky, funguje i na vnitřek trouby. Hlavně ruku v ruce s „pěnivou družkou“, tedy opět jedlou sodou.
Druhá metoda zahrnuje prášek do pečiva
Kypřicí prášek, který běžně kupujete na pečení, má i další příjemné využití. Dá se s ním totiž vyčistit jak mřížka uvnitř trouby, tak i celý vnitřní prostor. Vezměte si k ruce samotný prášek, starý ručník, houbičku na nádobí, starý kartáček a normální saponát na nádobí. Jestli budete mýt mřížku, vyndejte ji ven a dejte do lavoru nebo vany, abyste ji ponořili celou.
Nádobu napusťte horkou vodou a přidejte kypřicí prášek spolu se saponátem na nádobí. Směs nechte na mřížku nějakou dobu působit a pak očistěte normální houbičkou. Čistíte-li celý prostor trouby, dejte si do malého kbelíku teplou vodu a saponát. Na mokré stěny pak naneste kypřicí prášek a opět nechte působit. Snadno je pak umyjete hadříkem nebo houbičkou.
Když jste troubu nečistili víc jak rok
Pokud jste očistu trouby dlouhodobě ignorovali, není od věci malá předpříprava. Zahřátá se totiž vždycky čistí lépe. Dejte dovnitř pekáč s octovou vodou a zahřejte na 15 minut na vyšší teplotu. Jakmile se tekutina začne odpařovat, vypněte troubu a nechte páry působit. Sami budete překvapeni, jak snadno jdou veškeré usazeniny dolů.