Aby tatarák neztmavl: Šéfkuchař prozradil postup, který ho nikdy nezklamal

Hovězí tatarák patří k nejoblíbenějším předkrmům. Bohužel ho připravuje mnoho lidí špatně, kvůli čemuž syrové maso rychle zhnědne.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Když se řekne tatarský biftek, člověku se začnou sbíhat sliny. Tento druh předkrmu je honosný a při jeho přípravě musíte být maximálně pečliví. Pokud byste nedodrželi jasně daný postup, syrové maso by vám na vzduchu okamžitě ztmavlo, což není pro tento pokrm přípustné. Nevzhledně vypadající tatarák působí odpudivě. Když ho takto předložíte návštěvě, dokonce si může myslet, že jste použili zkažené maso. Šéfkuchař oblíbené restaurace má zaručený „patent“, jak tomu zabránit. Držte se postupu, který ani jeho nikdy nezklamal.

Vždy použijte čerstvé suroviny

V každé zemi se podává tatarák s jinými ingrediencemi, ale bez oleje, citronové šťávy, vejce a hořčice se prostě neobejde. Někteří lidé ho milují s nakládanými houbami, okurkou, česnekem, worcesterovou omáčkou a cibulí. Jiní nedají dopustit na dochucení kapary, olivami, sušenými rajčaty či rukolou. Ať už si k tataráku zvolíte jakoukoliv zálivku, nezapomeňte se držet osvědčeného.

Čistota je základním kamenem úspěchu

Připravit chutný a vábně vypadající tatarák není náročné, nicméně se s tím musíte trochu pomazlit. Jako první si nachystejte potřebné suroviny, jako jsou čerstvé hovězí maso (svíčková, ořech, roštěnec), citronová šťáva, olivový olej, hořčice a samozřejmě vejce. Před rozklepnutím vajíčka do tataráku ho důkladně omyjte mýdlovou vodou, a poté ho ještě horkou vodou opařte. Díky tomu zbavíte skořápku nežádoucích látek, špíny i bakterií.

česnek, citron, stroužky iZdroj fotografie: Pexels

Ještě lepší než z restaurace

Vykostěné hovězí maso namelte v robotu, nebo ho najemno nasekejte. Vzniklou směs přendejte do misky. Na 500 g masa použijte 100 ml velmi studené vody, přidejte lžíci hořčice a vše začněte zpracovávat. Čím pečlivěji budete hníst, tím bude výsledek chutnější. Do rozemletého masa přidejte olivový olej, díky němu bude směs nadýchanější a získá správnou konzistenci. V závěru do tataráku nakapejte citronovou šťávu, protože zachová masu krásně červenou barvu a předkrm vám nezhnědne. Nakonec vše přikryjte kuchyňskou fólií a připravte si oblíbené zálivky.

S jakými surovinami jíte tatarák nejraději?

Zdroj: NewYorker
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články