Aby šly pracny dobře vyklepnout, stačí se držet 2 zásad. Jednou z nich je správná přísada v těstě
Pečení vánočního cukroví může být jedna z tradic, které se každoročně opakují a předávají dalším a dalším generacím. Díky tomuto triku má naše rodina vždy dokonalé pracny.
Plný talíř cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Mezi nejoblíbenější druhy patří jednoznačně linecké, vanilkové rohlíčky, medové perníčky a samozřejmě pracny. Jak dobře nebo špatně se s těstem pracuje může ovlivnit více faktorů. Pokud chcete mít práci co nejsnazší a výsledné cukroví co nejchutnější, na některé věci se vyplatí dát si obzvlášť pozor. Zaměřte se na tyto detaily a vaše cukroví bude nejen výborně chutnat, ale bude i ozdobou vašeho vánočního stolu.
Tajemství snadného vyklápění pracen
Vyklápění pracen z formiček může být občas pěkné gastronomické dobrodružství. Ze silikonových forem lze údajně těsto po upečení snadněji vyklopit. Bohužel není tomu tak vždycky. Pokud jste navíc zvyklí na tradiční tvar pracen, bez kovových formiček se neobejdete. Tajemství snadného vyklápění upečených pracen tkví v mastnotě. Formičky nesmíte nikdy umývat prostředkem na nádobí a vodou. Tím byste o mastnotu z formiček přišli, a museli je tak znovu vymazávat.
Suroviny na nejlepší pracny
Kromě mastnoty na formičkách, která ovlivňuje, jak dobře půjdou pracny vyklepnout, je potřeba správný poměr mastnoty i uvnitř těsta. Abyste toho docílili, je potřeba použít kvalitní máslo nebo část másla nahradit sádlem, které těsto dokáže důkladně promastit. Díky tomu se tuk při pečení rozpustí a těsto se od formičky snáze odlepí. Nejlépe se také pracuje s těstem, které necháte ztuhnout a odležet v lednici alespoň přes noc.
Jak formičky udržovat čisté
Pokud máte formičky na pracny po pečení cukroví znečištěné, nikdy je nesmíte umývat mycím prostředkem na nádobí a vodou. Tím zničíte mastnou vrstvu na povrchu, která ovlivňuje přilnavost těsta během pečení. V případě, že potřebujete formičky vyčistit, vezměte si kus papírové utěrky a jednoduše s ní každou formičku vytřete od zbytků těsta a dalších nečistot. Formičky tak budete mít dokonale čisté a zároveň připravené na další pečení.