Sladké voňavé cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Ať už se rozhodnete upéct jen pár druhů, nebo máte rádi širokou nabídku na svátečním stole, důležitou roli hraje také správné skladování. Perníčky mohou v některých případech ztvrdnout a přijít tak o svou typickou chuť. Abyste tomuto problému předešli, měli byste podle webu MagazínRecepty dodržovat určitá pravidla. Takto vám zaručeně vydrží přes celé svátky.
Důležitou roli hrají suroviny
Jedním z nejdůležitějších faktorů, který byste rozhodně při pečení perníčků neměli podceňovat, je použití těch nejkvalitnějších surovin, což vám zajistí nejen tu správnou chuť, ale hlavně se vám bude s těstem lépe pracovat. Z toho důvodu dodržujte pečlivě poměr surovin a nechte těsto odležet, aby se vám při válení a vykrajování netrhalo jako linecké těsto, o němž si můžete přečíst v dřívějším článku na adbz.
Různé recepty se liší
Každý, kdo už perníčky pekl, má nejspíš svůj oblíbený recept, na který nedá dopustit. Podle použitých surovin se kromě samotné chuti a vůně odvíjí také jejich tvrdost. Některé perníčky mohou být měkké ihned po upečení, jiné potřebují určitou dobu, aby se naležely a postupně změkly. Podle toho byste měli také upravit způsob jejich skladování, jak doporučuje i naše čtenářka Jana D. z Tábora: „Perníčky máme vždy uložené v krabici na studeném místě. Nejčastěji v garáži nebo za oknem.“
Jak skladovat perníčky
Upečené a nazdobené perníčky se vyplatí skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Kromě běžně dostupných dóz nebo uzavíratelných krabiček vám k tomuto účelu skvěle poslouží i zavařovací sklenice. Když do ní navíc perníčky pěkně poskládáte, může vám posloužit i jako hezká vánoční dekorace nebo malý vánoční dárek. Takovou vlastnoručně vyrobenou sladkou pozornost si určitě vychutná každý. Vyhněte se však jejich skladování v lednici, kde vám podle portálu JímeJinak určitě nezměknou.
Upéct si perníkovou chaloupku není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Stačí si osvojit několik triků od na slovo vzatých profesionálů.…
více
V případě, že máte perníčky obzvlášť tvrdé a máte obavu, že nestihnou změknout včas, přidejte do nádob kousek celozrnného chleba nebo třeba jablko, jak jsme už dříve doporučovali. Perníčky si z nich nasají vlhkost a za pár dní se budou rozpadat na jazyku. Tento trik používá i naše babička a vždy skvěle funguje. Do jablka občas zapíchne hřebíček a perníčky tím získávají jedinečnou vůni.