Jak správně skladovat cukroví, aby bylo o Vánocích jako čerstvé: K perníčkům trocha rumu či kousek chleba a další fígle

Stres z předvánočního kalupu při pečení cukroví vynahradí, když bude rodině chutnat. Pokud ho ale nesprávně uložíte, hodiny práce mohou být ztracené.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

K předvánočnímu koloritu ve většině českých domácností patří pečení cukroví. O víkendech se z oken paneláků line báječná vůně, takže i když jste ho třeba původně měli v úmyslu koupit, nakonec neodoláte a pustíte se také do díla. Nejenže si na něm pochutná rodina o svátcích, ale současně se můžete pochlubit kamarádkám a kolegům v práci. Všichni jistě ocení, jak skvělou hospodyňkou jste, a navíc je vaše domácí cukroví určitě mnohem lepší než kupované.

Někde se peče i čtrnáct druhů

Drobnou vadou na kráse, nebo přesněji řečeno na chuti, může být jen to, že cukroví špatně uskladníte a do Vánoc ztvrdne nebo zplesniví. Většina hospodyněk, které se do pečení pustí, nepřipravuje jen jeden druh křehkých a báječných cukrovinek, ale třeba pět, nebo dokonce čtrnáct druhů. Úskalí je v tom, že každé z nich potřebuje uchovávat jiným způsobem. Zkušené hospodyňky s tím jistě mají zkušenosti, ale rady se hodí vždycky.

Obzvlášť když spousta lidí je zvyklá dát krabici s různými druhy cukroví prostě na balkon nebo do lednice. Což není úplně špatně, ale výkyvy teplot mohou nadělat paseku. Obecně by se cukroví mělo skladovat na suchém, tmavém a chladném místě. Druhy, které se potřebují rozležet, jako třeba perníčky, dobře změknou v krabici. Méně trvanlivé druhy je dobré dát do plastových uzavíratelných nádob. Pro některé druhy jsou dobré papírové sáčky, keramické nádoby nebo plechové dózy.

Nejnáročnější na péči jsou perníčky

Nejsložitější na skladování jsou perníčky. Měkké, voňavé a chutné budou jen tehdy, když je do svátků uložíte v keramické dóze nebo kartonové krabici v chladnu. Vyložte ji alobalem nebo papírovými ubrousky a naskládejte do ní perníčky. Mají rády vlhkost, takže každou vrstvu můžete zastříknout rumem nebo k nim do krabice přidat rozkrojené jablko či kousek chleba. Perníčky si z nich vlhkost vytáhnou. Ale pozor, jablko i chléb musíte měnit. Podobně se dá uchovat i štola. Perníčky určitě nezměknou v plastové dóze.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kartonová krabice svědčí všem druhům takzvaného suchého cukroví. Vyložte krabici papírovými ubrousky a bez obav do ní můžete dát třeba vanilkové rohlíčky, pracny, zázvorky, linecké koláčky nebo banánky bez náplně. Jakmile cukroví naskládáte, položte na něj ubrousek a můžete krabici zavřít. Skladujte ji v chladnějším pokoji nebo ve spíži, protože tukům obsaženým v cukroví teplo nesvědčí. Do lednice nepatří kokosky a pusinky. Uložte je do papírových sáčků a skladujte na suchém místě, kde nenavlhnou.

Dojde i na populární balkon

Na oblíbeném balkonu nebo v lednici lze skladovat plněné cukroví. Třeba linecké, slepované nebo s polevou. Dejte ho do kartonové krabice, kterou jste předtím obložili ubrousky. Když zvolíte uzavíratelnou plastovou dózu, vnitřek vyložte alobalem a skladujte cukroví v lednici. Domácí sušenky je zase dobré uchovávat v plechové dóze. Pokud cukroví budete dávat na balkon, nemělo by být v mrazu ani na slunci. V lednici zase dbejte na to, aby bylo opravdu dobře zavřené, protože hrozí, že načichne od jiných potravin.

Jaký způsob uskladnění cukroví používáte vy?

Zdroj: KakXranit
Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Zobrazit další články