Šéfkuchaři prozradili svoje triky na výrobu geniálních palačinek
adbz.cz » Hobby » Jak na nejlepší palačinky: Šéfkuchaři radí použít hnědý cukr a plnotučné mléko

Jak na nejlepší palačinky: Šéfkuchaři radí použít hnědý cukr a plnotučné mléko

Palačinky jsou obyčejné a levné jídlo. Jejich příprava je rychlá, takže se na stolech strávníků v českých domácnostech objevují dost často. Můžete je ale povznést na jinou úroveň.

smazeni palacinek panev
Zdroj fotografie: iStock

Populární palačinky jsou na přípravu velmi jednoduché. Můžete je ale stokrát připravit, a přesto se občas něco zvrtne, takže nejsou tak chutné, křehké, tenké a současně nadýchané jako obvykle. Chyba se může nejčastěji vloudit už při samotné přípravě těsta, ale také když ho dáte příliš na pánev nebo palačinku prostě špatně obrátíte. Známí šéfkuchaři prozradili své triky, jak oblíbený dezert připravit, aby byl pokaždé dokonalý.

Nejvíce záleží na těstě, ale jde to i jinak

Největším úskalím je příprava těsta. Přestože jde o jednoduchou záležitost, ke které potřebujete v podstatě jen tři tradiční ingredience, může se stát, že se nepodaří. Ideální je nic nekomplikovat a vyrobit ho ze 100 gramů mouky, 300 mililitrů mléka, dvou velkých vajec a přidat špetku soli. Podle šéfkuchařů by mléko mělo být vždy plnotučné, aby výsledek byl podle vašich představ. Těsto míchejte jen do chvíle, než se suroviny spojí. Když to přeženete, palačinky budou tužší.

Pokud chcete mírně experimentovat, můžete do těsta namísto kravského použít neslazené mandlové mléko. Tajnou přísadou palačinek známého šéfkuchaře Maria Bataliho je hnědý cukr, který se jemně vmíchá do hotového těsta. Někteří populární králové světových kuchyní zase používají jinou techniku při zpracování tradičních palačinkových surovin. Ještě nadýchanější výsledek získáte podle televizního šéfkuchaře Gordona Ramsayho, když z bílků uděláte sníh, který pak vmícháte do těsta.  

Výběr správné pánve je důležitý

Klíčovým prvkem na cestě k úspěchu je správná pánev. Nejlepší je plochá se silným dnem. Před tím, než na ni vložíte těsto, musíte ji rozpálit a dobře vymastit. Ale jen lehce, palačinky by neměly v oleji plavat. Báječná pochoutka by se měla připravovat na středním ohni. Rozhodně byste ji neměli obracet, dokud se neujistíte, že je pevná, na jejím povrchu začnou praskat bubliny, okraje jsou mírně suché a začínají hnědnout. Oddělte palačinku od stěn pánve a snadno ji pak obrátíte.

palacinky prisady panev
Zdroj fotografie: Depositphotos

Někteří šéfkuchaři namísto rostlinného oleje připravují palačinky třeba také na másle či sádle, čímž získají bohatší chuť a sametovější vzhled. Jak moc si na skvělém pokrmu pochutnáte, určuje i náplň. Doby, kdy Češi holdovali jen palačinkám s marmeládou nebo čokoládovou polevou, jsou dávno pryč. Populární je citrusový rozvar, med, oříšky, lesní plody, arašídové máslo nebo švestková zmrzlina. Šéfkuchařka Samantha Clark je podává se zálivkou z jablek, cukru a skořice, piniovými oříšky a zdobí zakysanou smetanou.

Po slaných verzích se budete olizovat

Palačinky jsou výborným sladkým dezertem, ale skvěle chutnají i jejich slané verze. Při jejich přípravě se meze fantazii nekladou. Můžete je naplnit houbami s česnekem, pečeným kuřecím masem a ozdobit grilovanou brokolicí, nebo zvolit tradičnější špenátovou variantu s česnekem a opečenou slaninou. Šéfkuchař Yotam Ottolenghi přidává přímo do těsta nasekaný italský sýr taleggio. Palačinky podává s bylinkovým máslem s pažitkou a petrželkou a nakonec pokrm dozdobí paprikou.