Stravování v restauracích je pro mnohé oblíbenou činností, která nabízí možnost vychutnat si rozmanité kulinářské zážitky a společenské kontakty. Je však důležité mít na paměti, že ne vždy vám na talíři přistane to, co očekáváte.
Skrytá nebezpečí kuchyňského oleje
Jednou z nejvíce alarmujících praktik v některých restauracích je podle webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) opakované používání kuchyňského oleje, které vede k jeho znehodnocování a potenciálním zdravotním rizikům.
Pokud je totiž tento nezbytný kuchyňský pomocník používán až za hranu své životnosti, může podléhat procesu polymerace a oxidace, při němž vznikají škodlivé sloučeniny, které je možné spojit hned s několika zdravotními problémy, včetně zvýšeného rizika rakoviny a srdečních onemocnění, jak informuje web British Journal of Nutrition. A jak SZPI zjistila, použití takového oleje v restauracích rozhodně není ojedinělé.
Evropou se šíří padělaná eura od čínského gangu, který se schovával ve Španělsku. Ještě než vyrazíte do zahraničí, raději zkontrolujte pravo…
více
Jak si správně vybrat restauraci
Největší riziko hrozí u stánků s rychlým občerstvením, ale ani u běžných restaurací nemusíte být v bezpečí. Hodně napoví recenze například na webu nebo v různých aplikacích. A pokud už jste přímo u stolu a přemýšlíte, co si objednat, rozhlédněte se po talířích okolních hostů. Pokud na nich zahlédnete smažená jídla, která jsou hodně tmavá nebo dokonce černá, pak může jít buď o známku nedostatečně šikovného kuchaře, nebo přepáleného oleje. Tak či tak bude určitě lepší po takových pokrmech nesahat.
„Já se na různých akcích řídím čichem. Když projdu okolo stánku nebo kuchyně a smrdí to tam přepáleným olejem, tak se takovému místu prostě obloukem vyhnu. A je mi úplně jedno, jaké dobroty tam mají. Když si nedají pozor ani na takovou základní věc, nestojí mi za to, abych tam nakupovala,“ řekla nám k tématu paní Věra N. z Napajedel. Ale problémy na vás mohou čekat i v obchodech, jak na webu adbz pravidelně informujeme.